Ministar Tomislav Tolušić sastao se s njemačkim i mađarskim ministrom

Na marginama Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU, koje se održava u Bruxellesu 14. i 15. studenoga, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se s ministrom za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke Christianom Schmidtom, te mađarskim ministrom ruralnog razvoja Sándorom Fazekasom.

Na sastanku s njemačkim ministrom za hranu i poljoprivredu razmotrena su područja dosadašnje i buduće bilateralne suradnje. Posebno je naglašena važnost suradnje u kontekstu predsjedanja Hrvatske i Njemačke Vijećem EU 2020. godine s obzirom na to da će se u to vrijeme definirati Zajednička poljoprivredna politika EU za razdoblje nakon 2020. godine.

Ministri su se složili da je važno osigurati odgovarajuće mjere kako bi se zaustavio pad poljoprivredne proizvodnje, a to znači usvajanje učinkovitih mjera za stabilizaciju tržišta, mogućnost državama članicama da prilagode politiku prema svojim specifičnim potrebama.

Potvrđeno je sudjelovanje ministra Tolušića na sastanku na vrhu u Berlinu u siječnju 2017. godine i najavljen poziv ministru Schmidtu da posjeti Hrvatsku u najkraćem mogućem roku.

S mađarskim kolegom ministar Tolušić je razgovarao o genetski modificiranim organizmima i EU regulativi prema kojima hrvatska javnost i administracija ima izuzetno negativan stav, a sličan stav dijeli i Mađarska. Ministar Fazekas informirao je kako Mađarska u budućnosti očekuje rast potražnje za proizvodima slobodnima od genetski modificiranih organizama, koji se mogu proizvoditi u zoni koju bi činili Mađarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska, te ovo smatra jednim od prioritetnih pitanja buduće poljoprivredne politike. Također je ukazao kako potpore trebaju biti prije svega namijenjene poljoprivredi i poljoprivrednicima te upozorio na opasnost od daljnjih ekoloških ili klimatskih zahtjeva prema ovom sektoru.

Ministar Tolušić podržao je ove stavove i potvrdio stav Hrvatske kako poljoprivrednici trebaju biti u središtu pozornosti poljoprivredne politike. Ukazao je na različita područja moguće suradnje, uključujući prekograničnu suradnju, ruralni turizam i suradnju s mađarskim regijama gdje živi hrvatska manjina.

Oba ministra složila su se o potrebi što skorijeg bilateralnog sastanka na kojem bi se detaljnije razradila područja međusobne suradnje.



Stranica