Ministar Tomislav Tolušić na konferenciji „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija“

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_15108178031.jpg

Ministar Tomisalv Tolušić prisustvovao je danas, 15. studenog 2017. godine u Zagrebu konferenciji „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija“.

Ministar Tolušić u uvodnom je izlaganju naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede nakon požara u Dalmaciji aktiviralo mjeru 5 iz Programa ruralnog razvoja za sanaciju poljoprivrednog potencijala. Natječajem je raspoloživo 150 milijuna kuna i pokriće do 100% prihvatljivih izdataka za  sanaciju zemljišta, rekonstrukciju i opremanje objekata, kupnju poljomehanizacije, nabavu osnovnog stada domaćih životinja te višegodišnjeg bilja.

Uređene i održavane poljoprivredne površine jedan su od najboljih načina prevencije požara, pa smo novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, čije usvajanje očekujemo uskoro, omogućili da se u zakup može dati i privatno zapušteno i zakorovljeno zemljište, ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta. Za prevenciju požara izmijenit ćemo i pravilnik o raspodjeli sredstava opće korisnih funkcija šuma jer dosadašnjih 5% namijenjenih vatrogasnim zajednicama s područja krša nije dovoljno da bi naši vatrogasci imali potrebnu opremu i bili spremni na sve izazove. Preventiva je osnova svega, stoga nabavljamo sustav protupožarnog videonadzora i u Dalmaciji. Praksa je pokazala da su područja s takvim sustavom, kao primjerice Istra, zabilježila značajno manji broj požara. Dodatnu pomoć u prevenciji požara država će imati korištenjem besposadnog zrakoplovnog sustava koji upravo nabavljamo u suradnji s Ministarstvom obrane, a koji uz svoju osnovnu namjenu nadzora mora i ribolovnih aktivnosti može uvelike olakšati pravovremenu detekciju požarnih žarišta.“

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.



Stranica