Ministar Tolušić u Rumunjskoj

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1525422431ministar_ToluYiY_u_Rumunjskoj.jpg

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravio je u bilateralnom posjetu Rumunjskoj 2. i 3. svibnja. Tom prilikom domaćin mu je bio rumunjski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja g. Petre Daea.

Ministri su raspravili o temama od zajedničkog interesa, poput reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU i predsjedanja Vijećem EU, što u nadolazećem razdoblju očekuje obje zemlje. Rumunjska će otvoriti razdoblje predsjedničkog Trija, 1. siječnja 2019., a RH će ga zatvoriti svojim šestomjesečnim predsjedanjem od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.

S obzirom na stupanj razvoja poljoprivrednog sektora i činjenicu da su obje zemlje nedavno ušle u EU, ministri su se složili oko brojnih zajedničkih tema i pitanja te dogovorili daljnju suradnju u okviru pregovora unutar Vijeća EU. Neizbježna tema razgovora bio je i netom objavljeni prijedlog EK za proračun EU-a u razdoblju 2021. - 2027. S obzirom na izlazak Velike Britanije iz EU-a i neizbježnih posljedičnih rezova u proračunu koji će se odraziti i na poljoprivredu, ministri su se usuglasili da je, iz perspektive ZPP-a prijedlog dobar temelj za daljnje pregovore.

Prilikom ovog posjeta potpisana su i dva sporazuma o suradnji između hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te dviju rumunjskih agencija za plaćanja u poljoprivredi. Sporazume je potpisala Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja te ravnatelj rumunjske Agencije za plaćanja u ruralnom razvoju i ribarstvu Adrian Chesnoiu i Adrian Pintea, ravnatelje rumunjske Agencije za plaćanja i intervencije u poljoprivredi. Ovi važni sporazumi o suradnji triju agencija za plaćanja podrazumijevaju razmjenu znanja i iskustava iz područja regulacije tržišta i plaćanja izravnih potpora poljoprivrednicima u okviru prvog stupa zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i plaćanja potpora za mjere ruralnog razvoja u okviru drugog stupa ZPP-a. 

Domaćini su hrvatskoj delegaciji predstavili i svoja dostignuća u području mljekarske industrije kroz prezentaciju farme goveda Scaeni Ecoferm, koja je s 1.500 grla, jedna od najvećih tog tipa u ovom dijelu Europe.

Ministar Tolušić pozvao je svog rumunjskog kolegu u uzvratni posjet Hrvatskoj, koji bi se trebao realizirati u drugoj polovici godine.



Stranica