Ministar Tolušić otvorio pogon za preradu mesa Mesne industrije Vajda u Čakovcu

  • Slika /slike/Priopcenja/IMG_20190524_123415.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je danas, 24. svibnja 2019. godine, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, rekonstruirani pogon za preradu mesa Mesne industrije Vajda sufinanciran s 22,67 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i dogradnja objekta za preradu mesa, izgradnja novih rashladnih kapaciteta i prateće strojarnice, nabava nove opreme visokog stupnja automatizacije. Realizacijom ulaganja kapacitet proizvodnog pogona povećat će se sa 30.000 kg gotovog proizvoda dnevno na 50.000 kg gotovog proizvoda što je povećanje od 66 posto. Uz proizvodnju i preradu mesa, imaju i kooperaciju s oko 80 domaćih uzgajivača svinja, većinom u Slavoniji i Međimurju. U dvije godine broj svinja uzgojenih na farmama Vajdinih kooperanata porastao je s 40.000 na 150.000, a plan je do kraja 2019. godine tu brojku povećati na 200.000.

„Mesna industrija Vajda odličan je primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima. Nastavak stoljetne tradicije dijelom je omogućen i europskim sredstvima kojima ste uspjeli izgraditi nove objekte za preradu mesa čime će se povećati postojeći proizvodni i skladišni kapaciteti. Novi pogoni znače novo zapošljavanje, a svako novo radno mjesto znači ulaganje u bolju budućnost. Poljoprivrednici i poduzetnici iz ovog kraja sklopili su u posljednje dvije godine čak 8.427 ugovora za projekte koji su ostvarili sufinanciranje iz europskih poljoprivrednih fondova u vrijednosti od gotovo 400 milijuna kuna. Smanjivanjem administrativnih barijera, skraćivanjem rokova i pojednostavljenim procedurama postigli rekordno korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja. Raspisujemo i obrađujemo po 30 natječaja godišnje, a do sada smo samo iz mjere 4 ugovorili više od 1.500 projekata koje sufinanciramo s više od 3,5 milijardi kuna. I ovo je jedan takav projekt koji je školski primjer primjene EU fondova. Znamo da ulaganja bez povoljne poslovne klime i administracije koja odgovara na potrebe realnog sektora nisu dovoljne za bolju budućnost. Zato se mi u Ministarstvu i Vladi trudimo upravo u tom segmentu. Želimo osigurati jednostavne i provedive propise koji administrativno rasterećuju poduzetnike i poljoprivrednike. Stvaramo poštene i ravnopravne uvjete za sve dionike poslovnih procesa s ciljem zaštite onih najugroženijih, a to su primarni proizvođači i potrošači. Povezujemo lokalne proizvođače i velike sustave kroz kratke lance opskrbe u sustavu javne nabave jer želimo da se u našim bolnicama, vrtićima, školama, domovima za starije i nemoćne i sličnim ustanovama na tanjurima nalazi domaće meso, riba, mlijeko, med, kruh, voće i povrće.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.


Pisane vijesti