Ministar Tolušić obišao domaće pčelare na sajmu u Gudovcu

Slika /slike/Priopcenja/Medni_dorucak.jpg
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u subotu, 9. veljače 2019. godine, otvorio je 15. međunarodni pčelarski sajam i 6. izložbu vina i vinogradarske opreme koji se održavaju na Sajamskom prostoru Gudovac u Bjelovaru

U sklopu sajmova održan je Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka na kojem je promoviran Med s hrvatskih pčelinjaka i nacionalna staklenka za med. Medni doručak organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez. 

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pomaže hrvatskim pčelarima, olakšava im proizvodnju i pokriva dio troškova te sustavno promovira domaći med. Za razvoj pčelarstva kroz osam mjera potpora u okviru Nacionalnog pčelarskog programa, Ministarstvo poljoprivrede godišnje izdvaja 18 milijuna kuna. Pčelarstvo smo od prošle godine uvrstili u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva, što ukupno iznosi 3,8 milijuna kuna oslobođenja plaćanja trošarine. Kako bi dodatno pomogli pčelarima prošle godine smo uveli nacionalnu staklenku za med, koja se puni isključivo Medom s hrvatskih pčelinjaka, a obilježena je jedinstvenim serijskim brojem. Korisnici nacionalne staklenke za med su hrvatski pčelari (OPG, Registrirani objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda) upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda od 30 kg po košnici. Također, svaki korisnik nacionalne staklenke mora biti i korisnik znaka Med hrvatskih pčelinjaka, u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni serijski broj koji koristi našim potrošačima da taj serijski broj upišu u aplikaciju s internetske stranice Med hrvatskih pčelinjaka te saznaju sve podatke o pčelaru kao i o medu kojega konzumiraju. 

Uz te mjere, Vlada RH je krajem prošle godine usvojila i Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, koji ima za cilj povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Mjerom Promocija meda hrvatskih pčelinjaka financirana je nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med, a za provedbu Programa osigurano je 2 milijuna kuna.
 
„Sustavno financijski i operativno pomažemo našim pčelarima kako bi Med s hrvatskih pčelinjaka bio što dostupniji na domaćem, ali i stranom tržištu, jer se nijedan med ne može mjeriti s našim domaćim. Radimo i na promociji konzumacije meda ali i svih naših poljoprivrednih proizvoda koje pokušavamo približiti i najmlađima, jer se dobre prehrambene navike uče od školske dobi. Tako smo uz voće, povrće, mliječne proizvode i ribu, školarcima priredili i Školski medni dan na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada su svi prvašići u Hrvatskoj dobili nacionalnu staklenku hrvatskog meda i edukativnu slikovnicu. Priču o domaćem medu i našim vrijednim pčelarima nastavljamo širiti i dalje.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić. 

Proizvodnja meda i u prošloj i u pretprošloj godini kreće se na razini od oko 8.500 tona. Također, prema našim procjenama i anketama Hrvatskog pčelarskog saveza, prosječna potrošnja meda po stanovniku iznosi 2 kg, što govori o potrošnji od oko 9.000 tona, uz činjenicu da se značajne količine meda potroše i u turističkoj ponudi. Jedna od mogućnosti je i ponuda meda kroz kratke lance opskrbe odnosno izravno na kućnom pragu izravno potrošačima. U ovakvoj ponudi od velikog je značaja pravilno označavanje i potvrđivanje porijekla meda kroz oznake „Med hrvatskih pčelinjaka“, korištenje nacionalne staklenke za med i zaštita naziva proizvoda gdje za sada imamo Slavonski med s EU oznakom izvornosti (ZOI), a tri meda su u postupku zaštite (Istarski med / Istrski med, Goranski medun, Zagorski bagremov med). 

Pčelarski sajam, najveća izložbeno-prodajna pčelarska manifestacija u Hrvatskoj, održava se od 9. – 10. veljače 2019. godine na Sajamskom prostoru Gudovac u Bjelovaru. Organizatori su Bjelovarski sajam, Hrvatski pčelarski savez i Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije. U sklopu Sajma održat će se stručna predavanja, prezentacije novih tehnologija i inovacija, prezentacije raznih alata i postrojenja za proizvodnju meda. Organizatori su pripremili i amatersko natjecanje u pripremi medenjaka, kulinarski show i ocjenjivanje najljepše uređenog izložbenog prostora.

Izložba vina i vinogradarske opreme također je izložbeno-prodajna manifestacija u sklopu koje će se održati degustacija vina i izbor najljepše etikete vinske boce na izložbi.

Pisane vijesti | Tekst | Pčelarstvo