Ministar Tolušić na godišnjem sastanku ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1511095202GBV_4060.jpg

Ministar Tomisalv Tolušić posjetio je Bosnu i Hercegovinu 17. studenog 2017. godine gdje je prisustvovao 11. godišnjem radnom sastanku ministara poljoprivrede 2017. Jugoistočne Europe.

Ovogodišnji sastanak bio je posvećen stručnim pripremama susjednih zemalja za pristupanje Europskoj uniji, kojima Hrvatska savjetom i stručnim kadrom pomože kroz različite programe pomoći.

Pred Bosnom i Hercegovinom je donošenje Programa ruralnog razvoja koji je temelj povlačenja predpristupnih sredstava za jačanje proizvodnih i administrativnih kapaciteta u području poljoprivrede i usklađivanje sa zajedničkim zakonodavstvom EU.

Ministar Tolušić je izrazio potporu Bosni i Hercegovini na tom putu jer će približavanje EU standardima sigurnosti hrane povećati robnu razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i ojačati suradnju u području veterinarstva po pitanju suzbijanja zaraznih bolesti životinja.

Razgovori su se vodili i o temama vezanim uz održivu poljoprivredu i klimatske promjene.

Na marginama sastanka ministar  Tolušić susreo se s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije Ljupčom Nikolovskim i ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Nenadom Rikalom. 

Godišnji sastanci ministara prilika su da osnažimo suradnju i razgovaramo o zajedničkim temama specifičnim za naše područje. Približavanje naših susjeda Europskoj uniji i zajedničkom zakonodavstvu približava i naše pojedinačne ciljeve, a Hrvatska je na raspolaganje stavila svu raspoloživu stručnu pomoć kako bismo sa susjedima podijelili naša iskustva pristupanja Uniji.“

– izjavio je ministar Tolušić u Jahorini.



Stranica