Ministar Dabro sudjelovao na stručnom skupu „Gospodarski značaj hladnokrvnih pasmina konja“

  • Slika /slike/Priopcenja/skup_ministar_naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas 17. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je sudjelovao na Međunarodnom stručnom skupu „Gospodarski značaj hladnokrvnih pasmina konja“, koji se održao u Popovači.

Međunarodni stručni skup je organiziran u suradnji sa SSHP-om i HAPIH-om s ciljem razmjene iskustva u uzgoju i potrebama uzgajivača hladnokrvnih pasmina konja.
 
Ministar Dabro je posebno pozdravio uzgajivače, kao i sve prisutne te naglasio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva prepoznaje važnost izvornih pasmina i podržava ih kroz Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja u RH 2021.-2025. te kroz Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike za 2023.-2027. Također, ministar Dabro je istaknuo da uzgoj hladnokrvnih izvornih pasmina konja dugi niz godina predstavlja značajne prihode za uzgajivače, a ujedno predstavlja veliko značenje za izvoz ekoloških proizvoda Republike Hrvatske.
 
Kroz uzgoj pasmine hladnokrvnih konja pridonosi se  razvoju i očuvanju ruralnih prostora, kao i osiguravanju prihoda lokalnom stanovništvu te Ministarstvo ohrabruje činjenica da se zadnjih dvadeset godine broj konja kontinuirano povećavao na godišnjoj razini uz prosječno povećanje od 4,3 posto, uz stalni nastavak trenda rasta.
 
U cilju zaštite i očuvanja pasmina Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nastavlja podržavati i financijski pomagati izvorne i ugrožene pasmine u Republici Hrvatskoj jer one čine više od 70% sveukupne populacije kopitara, dok se isti udio od 70% odnosi  na udio izvornih i ugroženih pasmina konja u odnosu na cjelokupnu populaciju konja u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo za očuvanje hladnokrvnih izvornih pasmina konja na godišnjoj razini izdvaja više od 4.500.000,00 eura.

Pisane vijesti