Ministar Dabro otvorio novu Državnu ergelu u Lipiku

  • Slika /slike/Priopcenja/dabro prerezuje ergela.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas 21. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je sudjelovao kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na svečanom otvorenju nove Državne ergele u Lipiku.

U RH lipicanska pasmina je najraširenija toplokrvna pasmina konja s ukupno 2.300 grla svih dobnih kategorija, a sam uzgoj počiva na sinergiji uzgoja Državnih ergela Đakovo i Lipik (DEĐL) i privatnih uzgajivača. Na sjednici UNESCO-ovog Međuvladinog odbora „Tradicije uzgoja lipicanaca“ upisane su u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva te ovo priznanje demonstrira važnost postupaka i vještina vezanih za uzgoj lipicanskih konja.
 
Također, nacionalna zaštita tradicije uzgoja dobivena je od Ministarstva kulture, i to 2016. godine u svojstvu preventivne zaštite tradicije uzgoja lipicanaca u Državnim ergelama Đakovo i Lipik, a 2017. godine u svojstvu nematerijalnog kulturnog dobra za „Tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu“.
 
Današnjim otvorenjem nove ergele završena je I. faza izgradnje na lokaciji Jezera Raminac, a koja je obuhvatila izgradnju tri staje za smještaj konja, odlagalište za stajski gnoj i prateću infrastrukturu (prilazna cesta, vodovod, kanalizacija i električna mreža). Ukupna vrijednost investicije iznosila je 2.300.000,00 eura.
 
U 2024. godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osiguralo je sredstva DEĐL za nabavku novog suvremenog specijaliziranog kamiona i prikolice za prijevoz konja u iznosu od 478.000,00 eura.
 
Nadalje, u 2025. godini planiran je nastavak izgradnje ergele Lipik u fazi II, koja uključuje dodatne 3 staje za konje i prostorije za radnike, skladišta za opremu i hranu te glavno i pomoćno jahalište.Nakon toga slijedi III. faza, koja uključuje izgradnju ulazne zgrade s turističkim sadržajima (info centar, naplata ulaznica, kafić, muzejski prostor, predavaonica, ured uprave), karantenski objekt s gnojnicom te uređenje prometnica, parkirališta i krajobraza. Ukupna vrijednost II. i III. faze ergele Lipik iznosi 11.000.000,00 eura .
 
Ministar Dabro je u uvodnom govoru pozdravio sve prisutne i čestitao na velebnom izdanju ergele u Lipiku. Izjavio je da je ponosan kad vidi ovdje ljude koji su 2007. godine bili akteri povratka lipicanaca.
 
„Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovom projektu i dajem svoju punu potporu svim budućim projektima uz molbu da nastavimo zajedno raditi na očuvanju ove vrijednosti. Mi preko 300 godina živimo s lipicancima, a ovaj se narod borio i čuvao državne granice i svoj prostor upravo s lipicancem kao osnovnom pomoći pri toj misiji. Stoga, danas s ovog mjesta predlažem da još više unaprijedimo i podignemo funkciju naših vrsnih konja i da uvedemo konjicu u Ministarstvo unutarnjih poslova za zaštitu i nadzor hrvatske granice, a isto tako da bi štitili Schengenski prostor, s obzirom na to da imamo vrhunsku infrastrukturu te najkvalitetnija i najbolja grla. Danas želim poručiti da ćemo zajedno s Ministarstvom brinuti o uzgoju i opstojnosti lipicanaca u cijeloj Hrvatskoj. Idemo graditi i čuvati Hrvatsku. Lipicanci su dio kulture, folklora i načina življenja, na što kao narod trebamo biti ponosni“, kazao je ministar Dabro.

Svečanom otvorenju su nazočili Nikola Grizelj, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pakraca, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije,Vinko Kasan, gradonačelnik grada Lipika, Marinko Beljo, državni tajnik, Zdravko Tušek, državni tajnik, Petar Džaja, posebni savjetnik ministra, Branko Borković, posebni savjetnik ministra te Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Foto: Matej Lucić

Pisane vijesti