Ministar Dabro održao sastanak s veleposlanikom Češke Republike u RH

  • Slika /slike/Priopcenja/1729686192050.jpg
  • Slika
  • Slika
Danas 23. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je održao sastanak s Nj. E. g. Milanom Hovorkom, veleposlanikom Češke u RH na temu suradnje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Sastanak se odvijao na visokoj razini međusobnog uvažavanja i pozitivne atmosfere koja se dugi niz godina razvija. Obje strane su se složile oko proširivanja suradnje na svim područjima. Prostor za daljnji napredak vidi se u trgovinskim odnosima jer je Češka jedna od država u koju najviše izvozimo i svakako nam je u interesu jačanje vanjske trgovinske razmjene.

RH posebnu pozornost posvećuje tradicionalnim i zaštićenim proizvodima te su žitarice, duhan, vino i maslinovo ulje najvažniji izvozni proizvodi, a ministar Dabro je posebno naglasio i važnost izvoza zaštićenih proizvoda s oznakom kvalitete, kojih sad imamo 51.

Ministar Dabro je iznio iskustva održavanja sajmova u RH te je iskoristio priliku da za iduću godinu pozove i poljoprivredne proizvođače iz Češke Republike na sajam u Gudovcu. Također je naglasio da je današnji sastanak korak u tom smjeru. Osim toga izneseni su prijedlozi vezani za projekte ekonomske diplomacije i sudjelovanje hrvatskih poljoprivrednih proizvođača na sajmovima u Češkoj, što je izvrsna prilika za još bolje pozicioniranje i prezentaciju hrvatskih proizvoda.

RH je do sada uspješno surađivala s Češkom Republikom kroz različite aktivnosti kao što su sastanci ministara poljoprivrede Višegradske skupine, gdje su se putem ove platforme promicali zajednički interesi.

Veleposlanik Hovorka je istaknuo da postoji interes za razvijanje daljnje gospodarsko-trgovinske suradnje s RH te da Češka Republika cijeni visoku razinu odnosa s RH.

Također, Republika Hrvatska je u potpunosti podržala program tadašnjeg predsjedanja Češke Vijećem Europske Unije, posebno u kontekstu zajedničkog rada na očuvanju sigurnosti hrane u Europskoj uniji i globalno.

Ministar Dabro i veleposlanik Hovorka su razmijenili mišljenja i iskustva obje države u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru te zaključili da je daljnja suradnja na zadovoljstvo obje strane i od međusobnog interesa.

Sastanku su nazočili Josef Dvořáček, gospodarski diplomat, Anita Sever - Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju, Irena Georgievski, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju te Matija Horvat, viši savjetnik.

Pisane vijesti