Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo HPK

  • Slika /slike/Priopcenja/DSC_0371.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u srijedu 31. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Tugomira Majdaka, načelnika Sektora za biljnu proizvodnju i tržište Miljenka Rakića te predstavnika Odbora za ratarstvo HPK o aktualnim problemima u ratarstvu i zahtjevima HPK, koji su ključni za hrvatsku poljoprivredu.

Na sastanku su otvorene teme koje dugi niz godina muče poljoprivrednike, jedna od tema koja se zadnjih godina smatra gorućom je administrativno opterećenje poljoprivrednika, a poseban naglasak se stavio na geotagirane fotografije. Otvorene su teme o zaštiti cijena pšenice, plasiranju proizvoda na tržište, udruživanju proizvođača te povezivanju svih sudionika primarne proizvodnje.

Republika Hrvatska je samodostatna u proizvodnji žitarica, posebno obične pšenice, osim u godinama s izrazito nepovoljnim klimatskim uvjetima, pa je tako u 2023. godini požnjeveno 171.231 ha na kojima je proizvedeno 821.526 tona pšenice. HPK je iznijela zabrinutost oko cijene pšenice, koja je niska za proizvođače, a najvećim dijelom je trenutno uzrokovana ratom u Ukrajini.

„RH tržište i cijene trebaju biti usklađene s burzovnim cijenama u EU“, istaknuli su predstavnici Odbora za ratarstvo HPK.

HPK je na dnevni red stavio i temu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, gdje su naglasili ministru Dabri kako proizvođači ostaju bez zemljišta radi administrativnih ograničenja, što dovodi do pada proizvodnje.

„Kroz svakodnevne sastanke i konzultacije s različitim poljoprivrednim akterima shvaćam da je poljoprivredno zemljište ključni problem. Idući naš sastanak će biti na temu izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, gdje ćemo napraviti prvi korak prema rješavanju problema sa zemljištem, što će pridonijeti krajnjem cilju, a to je stavljanje fokusa na proizvođače i proizvodnju“, rekao je ministar Dabro.

Ministarstvo nastavlja pomagati ratarskom sektoru te je Strateškim planom, unutar izravnih plaćanja uz Osnovnu potporu dohotku, Dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku i Dodatnu potporu dohotku za mlade poljoprivrednike, ratarima na raspolaganju i dobrovoljne klimatsko-okolišne intervencije u obliku jednogodišnjih obveza, eko shema. Od ukupno osam eko shema u ratarstvu je prihvatljivo pet eko shema.

Cilj Ministarstva je očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja te Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2024. godinu donosi Vlada RH za svaku godinu provedbe, gdje korisnik ostvaruje potporu za sve prihvatljive površine prijavljene na zahtjevu za potporu.

Ministarstvo nastavlja kontinuirano pratiti probleme te u suradnji s poljoprivrednicima raditi na kratkoročnom i dugoročnom rješavanju problema, kroz pravnu i financijsku pomoć.

Idući sastanak je dogovoren za deveti mjesec, gdje će se otvoriti razgovori o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Pravilniku o otkupu žitarica, kao i pomoć oko Agencija uz konstruktivne razgovore i sastanke s Agencijom.

Pisane vijesti