Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Odbora za mljekarstvo HPK

  • Slika /slike/Priopcenja/ministar_objava_naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je održao sastanak s predstavnicima Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore u srijedu 11. rujna 2024. godine o trenutnom stanju u govedarskom sektoru i mogućnostima financijske pomoći kako bi se ovaj sektor stabilizirao.

Govedarski sektor su zadnjih godina pogodile različite krize, od COVID krize do eskalacije rata u  Ukrajini, koje su imale utjecaj na rast cijena energenata, kao i tržišne poremećaje u cijenama pšenice i kukuruza, a posebno je bio izražen i porast cijena gnojiva na europskom i svjetskom tržištu.
 
Ministar Dabro je naglasio da proizvođače najviše muči cijena mlijeka, ali to je pitanje tržišta te Ministarstvo ne može utjecati na cijenu. Jedan od  najvećih problema u ovom sektoru je poljoprivredno zemljište, a Ministarstvo je već u procesu izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu te je ministar Dabro već više puta na različitim sastancima istaknuo da je to prioritet.
 
„Uslijed brojnih poremećaja na tržištu posljednjih godina, moramo postati svjesniji i prepoznati važnost lokalno proizvedene hrane. Nažalost, veći dio potrošača odluku o kupnji donosi na temelju cijene, iako se trendovi zadnjih godina mijenjaju te lokalni proizvodi sve više dobivaju na važnosti. Naša prilika je upravo u tome, da potrošaču pružimo jamstvo u pogledu kvalitete i autentičnosti, ja u tome vidim našu priliku za napredak. Proizvodnja mlijeka zahtijeva velika ulaganja, a upravo oni osiguravaju opstanak ruralnih prostora i osiguravaju zapošljavanje te su nam od velike važnosti“, naglasio je ministar Dabro.
 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je ove godine predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. vrijedan više od 592 milijuna eura, dok je za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran iznos od 10 milijuna eura te se proizvođačima sufinancira kupovina rasplodnih grla u sektoru proizvodnje mlijeka.

Pisane vijesti