Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije (HGK)

  • Slika /slike/Priopcenja/sastanka1872024.jpg
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 18. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović te s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije (HGK).

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateškog su interesa za gospodarstvo Republike Hrvatske, osim gospodarske važnosti imaju i socijalno značenje zapošljavajući stanovnike u lokalnim sredinama.
Ministarstvo je prepoznalo važnost drvne industrije te kontinuirano kroz godišnje programe financira ulaganja poduzetnika.

S obzirom na interes poduzetnika za osiguranje likvidnosti putem kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva, za subvenciju kamatne stope i premiju osiguranja po policama osiguranja kredita, Ministarstvo je osiguralo iznos od 3.000.000 eura.

Do danas je, prema procjeni Ministarstva, utrošeno oko 2 milijuna eura sredstava.

Vlada Republike Hrvatske je prepoznala važnost ovog sektora u nacionalnom gospodarstvu te je za Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja do 2030. osigurala preko 60 milijuna eura.

Nastavak iste politike ogleda se i za buduće razdoblje do 2027. te je nacionalnim strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike osigurano preko 40 milijuna eura za modernizaciju tehnologija, promociju prerade drva i proizvodnje namještaja.

Jedna od tema sastanka bila je i drvna sirovina, odnosno pitanje tehničke iskoristivosti iste nakon proteka određenog vremena.

Između ostalog, naglašeno je kako je potrebno kontinuirano unaprjeđivati industriju prerade drva kao jedne od bitnijih grana hrvatskog gospodarstva.

Ministarstvo će, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, nastavit s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade.
 
 
 

Pisane vijesti