Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima AGRI kompanije

  • Slika /slike/Priopcenja/naslovna_7_10.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U ponedjeljak 7. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je održao sastanak s predstavnicima AGRI kompanije u Fortenova grupi na temu aktualnog stanja te pitanja s kojima se susreću kompanije u svakodnevnom poslovanju.

Iako je danas situacija povoljna, između ostalog i zahvaljujući promptnoj reakciji naših službi, tijekom 2023. godine Republika Hrvatska se suočila s izbijanjem afričke svinjske kuge te su predstavnici AGRI kompanije razgovarali s ministrom Dabrom o budućnosti poslovanja velikih farmskih sustava u zonama pogođenim afričkom svinjskom kugom, kao i otežanim uvjetima poslovanja unutar zona ograničenja te pretpostavkama ukidanja zona ograničenja. Republika Hrvatska ima specifičnu situaciju jer je tradicionalno orijentirana na uzgoj svinja, pa je samom tom činjenicom pred našim uzgajivačima bio veliki izazov i u smislu odgovora na visoke biosigurnosne zahtjeve. Ministar Dabro je predstavnicima AGRI kompanije naglasio da je tijekom 2024. godine značajno smanjen broj pozitivnih objekata, kao i da su sve aktivnosti koje ovo Ministarstvo provodi tome pridonijele te da će zatražiti konzultacije glede smanjivanja zone ograničenja III, odnosno mogućnost  prelaska  određenih područja u zonu ograničenja I.

Također, jedan od aktualnih problema s kojima se suočava veliki broj poljoprivrednih proizvođača je zakup poljoprivrednog zemljišta. Ministar Dabro je kroz protekle sastanke i razgovore s različitih akterima poljoprivredne proizvodnje pokrenuo procedure i krenuo s konzultacijama oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Danas je saslušao prijedloge predstavnika AGRI kompanije o problemima s natječajima kod zakupa, kao i programima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem te je rekao da će kod budućih izmjena svakako uvažiti i razmotriti sve prijedloge.

Predstavnici AGRI kompanije razgovarali su s ministrom Dabrom i oko problematike vezane za isplate poticaja, kao i o tome da je potrebna kontinuirana komunikacija s Agencijom te o mogućnosti ukidanja površinskog maksimuma u poticanju povrtlarske proizvodnje s naglaskom na proizvođače koji proizvode i skladište proizvode na duži period i time osiguravaju dužu samodostatnost u RH.

Ministar Dabro je saslušao predstavnike AGRI kompanije te naglasio da su teme današnjeg sastanaka dio aktualne problematike s kojom je upoznat. „Dio problema je već u procesu rješavanja, a na drugi dio ćemo se fokusirati kroz određeni period. Naš zajednički cilj ostaje povećanje samodostatnosti i proizvodnje, a to možemo postići samo kroz suradnju i konstruktivan razgovor s našim proizvođačima“, zaključio je ministar Dabro.

Sastanku su nazočili državni tajnici Marinko Beljo, Mladen Pavić, Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište Igor Miodrag, načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište Miljenko Rakić, načelnik Sektora za provedbu mjera i intervencija ruralnog razvoja Silvio Šimon, voditelj Službe za potpore u području klime i okoliša Željko Crnojević te v.d. ravnatelj APPRRR Saša Bukovac.

Pisane vijesti