Ministar Dabro na radnom sastanku sa županom Korenom

Slika /slike/Priopcenja/1720079762546 04_07 final.jpg
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u četvrtak 4. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović, ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić, župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena te pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijana Štimca.

Glavne teme sastanka su bile izmjena Zakona o lovstvu, štete od prirodnih nepogoda, realizacija projekta logističko-distributivnog centra za meso u Koprivničko-križevačkoj županiji te navodnjavanje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je dodijelilo bespovratna sredstva Koprivničko-križevačkoj županiji za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za projekt „Distributivni centar za meso“. Županija je ovim projektom, po uzoru na centre voća i povrća, htjela pomoći lokalnim stočarima te su još jednom od Ministarstva zatražili nastavak stručne pomoći, kao i sudjelovanje u sufinanciranju. U kontekstu sve češćih vremenskih oscilacija koje nanose enormne štete na poljoprivrednim kulturama, razgovaralo se kako spriječiti nastanak štete. Jedan od prioriteta Ministarstva je Zakon o lovstvu te je bila riječ o novom prijedlogu zakona.

„Izmjena Zakona o lovstvu je od temeljne važnosti, kako bi ta vrlo važna djelatnost konačno bila uređena“, kazao je ministar Dabro.

U sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH za razdoblje 2023.-2027. dodjela potpore za sufinanciranje premije osiguranja za police osiguranja nastavila se  kroz intervenciju 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednicima je na raspolaganju preko 70 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju, a visina i intenzitet potpore ostali su isti.

„Koprivničko-križevačka županija je jedna od onih koja sudjeluje u financiranju protugradne obrane“, istaknuo je župan Darko Koren.

Sastanak su završili zajedničkim zaključkom kako je od zajedničkog interesa nastavak razgovora te je ministar Dabro obećao posjetiti Županiju, kako bi nastavili razgovarati o navodnjavanju i svim relevantnim temama za poljoprivredu.
 

Pisane vijesti