Ministar Dabro na obilježavanju Svjetskog dana školskog mlijeka

  • Slika /slike/Priopcenja/Ministar_Dabro.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u nazočnosti ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća obišao farmu mliječnih krava „Agro Bovis“ te uručio donaciju - Interaktivni ekran, koju je primio ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora iz Đakova Andrija Šušak. Farma mliječnih krava „Agro Bovis“ obitelji Pavić u Ivanovcima Đakovačkim ove je godine domaćin manifestacije povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka, koji se organizira posljednje srijede u rujnu, a ove godine 25. rujna 2024. godine.

„Nama kao Ministarstvu i resoru zaduženom za proizvodnju je prioritet stati iza proizvodnje mlijeka i naši ciljevi u naredne četiri godine su povećanje samodostatnosti, kako u mlijeku i mliječnim proizvodima, tako i u mesu“, rekao je ministar Dabro.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kroz programe Shema školskog voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda aktivno potiče škole da kroz ovako vrijedne inicijative usmjeravaju djecu od najranije dobi prema zdravim prehrambenim navikama te poboljšanju distribucije poljoprivrednih proizvoda. Ovakve inicijative su važne i za lokalnu proizvodnju hrane jer škole osiguravaju mlijeko koje djeca piju iz svoje okolice pa tako u djecu usađuju povezanost sa sredinom iz koje potječu te im se podiže svijest o važnosti ekološke proizvodnje u specifičnim uvjetima i autohtonim lokalitetima.

Važnost sektora mljekarstva prepoznata je i na razini RH te je tako donesen Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine s ciljem jačanja i povećanja konkurentnosti sektora za budućnost. Kroz Program se želi doći do povećanja broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka, povećanja produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanja dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta.

 „Proizvoditi mlijeko danas je teško i lagano, suprug i ja imamo sreće što su nama, od četvero djece, trojica agronoma te su s nama u firmi“, rekla je Lidija Pavić.

Za organiziranje Svjetskog dana mlijeka veliku ulogu ima Hrvatska mljekarska udruga, koja široj javnosti šalje poruke o važnosti ovog dana te informira o proizvodnji, preradi i potrošnji mlijeka kroz izdavanje časopisa Mljekarstvo, Mljekarski list te Mlijeko i Ja. Također, Udruga okuplja mljekarske stručnjake i znanstvenike, s ciljem kontinuirane edukacije svih sudionika u lancu „od polja do stola“.

Pisane vijesti