Ministar Dabro na obilježavanju 78. kampanje prerade šećerne repe u pogonu HIŠ-a u Županji

  • Slika /slike/Priopcenja/dabro1810.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas 18. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je prisustvovao obilježavanju 78. kampanje prerade šećerne repe u pogonu HIŠ-a u Županji na kojem je sudjelovalo više od 350 proizvođača.

Proizvodnja šećerne repe je od strateškog interesa za RH i u interesu Vlade RH je očuvanje poljoprivredne proizvodnje šećerne repe. Ova godina je uslijed suše bila jako teška za proizvođače. Slijedom važnosti očuvanja proizvodnje šećera, Ministarstvo je izradilo Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine. U  okviru ovog Programa, i ove je godine osiguran iznos od 1.299.848,00 eura. Cilj ovog Programa je zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativan trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj kako bi se povećale ukupne proizvodne površine pod šećernom repom te uzgoj šećerne repe zadržao na poljoprivrednim površinama i osigurao rad postojećih preradbenih kapaciteta.

Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva izradilo je Program potpore za nadoknadu štete koju su pretrpjeli proizvođači šećerne repe nastale u 2024. godini te ga  je 14. listopada 2024. godine uputilo u postupak savjetovanja s javnošću na rok od 8 dana.

Ministar Dabro je istaknuo da Program potpore za nadoknadu štete, koju su pretrpjeli proizvođači šećerne repe, nastale u 2024. godini za cilj ima pomoći poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe, ublažiti posljedice suše i ostalih prirodnih nepogoda nastalih u 2024. godini u skladu s kategorijom procijenjene štete, a koja za posljedicu ima smanjenje kvalitete i prinosa šećerne repe.

Sredstva za provedbu Programa u ukupnom iznosu od 9.000.000,00 eura osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za štete nastale na šećernoj repi u 2024. godini.

Pisane vijesti