Makedonski ministar poljoprivrede u Hrvatskoj

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1512657445DSC_0161.jpg

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Makedonije Ljupčo Nikolovski boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Makedonski ministar Ljupčo Nikolovski jutros je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji Agencija za plaćanja zemalja iz regije koju je otvorio ministar Tomislav Tolušić, a koja je okupila sudionike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske. Hrvatska će s okupljenim zemljama podijeliti  iskustvo stečeno u pretpristupnom razdoblju. Cilj Konferencije je poticati suradnju u područjima od zajedničkog interesa kao što su EU fondovi i Zajednička poljoprivredna politika.

U popodnevnim satima u Ministarstvu poljoprivrede je  potpisan Sporazum o suradnji u procesu pristupanja EU između Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Agencije za financijske potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Republike Makedonije. Sporazum omogućuje nastavak suradnje te razmjenu znanja i iskustava iz područja provedbe fondova EU. U ime hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju produžetak Sporazuma je  potpisala ravnateljica Matilda Copić, a u ime Agencije za financijske potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Republike Makedonije Nikola Babovski.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i ministri Nikolovski i Tolušić koji su potom održali bilateralni sastanak.

„Makedonija je nama izrazito prijateljska zemlja s kojom imamo dugogodišnju dobru suradnju. Ovim posjetom učvrstili smo kontakte i dogovorili način buduće suradnje. Danas održana konferencija potvrda je naše nakane da susjedima pomognemo u približavanju Europskoj uniji. Naš put nije bio lak, radili smo greške, no srećom, na tim smo greškama nešto i naučili. Danas, kao punopravna članica, nesebično ćemo podijeliti svoje iskustvo i stečeno znanje. Vjerujem da ćemo ovim vidom suradnje ojačati i gospodarske i političke odnose sa susjedima.“

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.



Stranica