Kroz hranu je najlakše reći što je Hrvatska - ministar Tolušić dodijelio priznanja proizvođačima u sustavu EU kvalitete

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je, 19. prosinca 2016. godine,  uručio priznanja proizvođačima i udrugama koje su završile postupak zaštite svojih proizvoda u EU sustavu kvalitete, kao i onima koji su u postupku registracije. Radi se o oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla.   

Na razini EU u sustavu kvalitete RH je registrirala 15 proizvoda:

1)    Oznaka izvornostiPaška janjetina; Istarski pršut/Istrski pršut; Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Šoltansko maslinovo ulje; Neretvanska mandarina; Ogulinsko kiselo zelje.
2)    Oznaka zemljopisnog podrijetla: Zagorski puran; Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Krčki pršut, Baranjski kulen; Lički krumpir; Poljički soparnik/zeljanik/uljenjak.

Još 7 proizvoda su u postupku registracije oznake na razini EU: Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/ Slavonski kulin, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Paška sol, Lička janjetina, Međimursko meso \'z tiblice i Slavonski med. U nacionalnom postupku registracije nalazi se 1 proizvod, a za još 23 proizvoda pripremaju se zahtjevi za registraciju.

U provedbi kompliciranog postupka zaštite naziva proizvoda, zainteresiranim udrugama stručnu i financijsku potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede. U dosadašnjoj provedbi projekta zaštite hrvatskih autohtonih proizvoda oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razni EU Ministarstvo poljoprivrede je sa 1,34 milijuna kuna sufinanciralo troškove za 25 skupina proizvođača. Od iduće godine kroz Program ruralnog razvoja RH proizvođačima će se omogućiti sufinanciranje velikog dijela troškova postupka registracije proizvoda i njegove promidžbe.

Do sada je 15 udruga, čiji su predstavnici nazočili prigodnoj dodjeli priznanja pod nazivom „Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode“ zaštitilo svoje proizvode - oznaku izvornosti dobilo je 8 proizvoda dok njih 7 nosi znak zemljopisnog podrijetla. To svrstava Hrvatsku na 14. mjesto po broju registriranih naziva autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama iz sustava kvalitete na razini EU-a, njeguje se i razvija regionalna tradicija i lokalni i regionalni identitet, čuvaju priroda i okoliš, a posebno se doprinosi povećanju prepoznatljivosti proizvoda i njegova zemljopisnog područja te razvoju turizma i ukupnom razvoju ruralnih područja. Pored toga, potrošačima se jamči posebnost proizvoda u smislu kvalitete i metoda proizvodnje, kao i lokalnog podrijetla.

„Kroz hranu je najlakše reći što je Hrvatska, rekao je ministar Tolušić, ocijenivši kako su proizvodi registrirani na razini EU-a ono po čemu hrvatska poljoprivreda treba biti prepoznata“



Stranica