Koordinacijski sastanak s Lokalnim kriznim stožerom Vukovarsko-srijemske županije u Županji po pitanju trenutne situacije vezano za afričku svinjsku kugu

Slika /slike/Priopcenja/WhatsApp Slika 2024-07-17 u 14.22.46_ba6c9f8b.jpg
Po provedbi epidemiološkog istraživanja, u koordinaciji s LKS-om u tijeku je provedba nadzora od strane DIRH-a nad svim objektima za koje je utvrđeno da su epidemiološki povezani s pozitivnim objektom kao i objekata na temelju zaprimljenih prijava o nelegalnom prometu. Po dovršetku istih očekujemo izvješće u svrhu procjene rizika za daljnje aktivnosti.

Dana 16. srpnja 2024. u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane održan je sastanak sa Stručnim tijelom kako bi se raspravila epidemiološka situacija i razmotrile moguće daljnje aktivnosti i mjere koje je potrebno provoditi u zonama ograničenja. Na sastanku su doneseni zaključci u svrhu što učinkovitijeg poduzimanja mjera potrebnih za sprječavanje daljnjeg širenja ASK u uzgojima svinja kako slijedi:

-prekršitelje mjera potrebno je odgovarajuće sankcionirati
-u svrhu učinkovitije kontrole nelegalnih aktivnosti vezanih uz stavljanje na tržište mesa i proizvoda od mesa, potrebno je žurno donošenje propisa kojim će se odrediti broj svinja/ životinja koje se kolju na objektu/gospodarstvu a  namijenjenih vlastitoj potrošnji
-lovoovlaštenici se moraju poticati na aktivno pretraživanje lovišta u svrhu pronalaska uginulih divljih svinja
-potrebno je podizati kapacitete svih nadležnih službi, prvenstveno veterinara i veterinarskih inspektora
-održavati kontinuitet komunikacije s udrugama proizvođača svinja
-nastaviti s provođenjem edukacije svih dionika
-kontinuirano  podizati svijest o važnosti primjene svih propisanih biosigurnosnih mjeraKoordinacijski sastanak s članovima Lokalnog kriznog stožera za afričku svinjsku kugu Vukovarsko-srijemske županije održan je danas u Županji.

Odmah potom održan je sastanak s  predstavnicima svih ovlaštenih veterinarskih organizacija na području Vukovarsko-srijemske županije također u Županji.

U pripremi je izmjena Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje ASK u RH u odnosu na: aktivnosti popisa i pregleda objekata na kojima se drže svinje te klinički pregled i uzorkovanje na objektima u zonama ograničenja te uvjete premještanja svinja u zonama ograničenja.
Osnovne mjere u zonama ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja) propisane su važećom Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje ASK u RH i odnose se na zabranu premještanja svinja, zabranu klanja za vlastite potrebe na objektu a meso svinja (uz ispunjavanje uvjeta) zaklanih u određenim klaonicama može se stavljati na tržište jedino prerađeno po prilogu VII Uredbe 2020/687.

Nema novih prijavljenih slučajeva sumnje na ASK.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Državni inspektorat poduzima  sve korake kako bi se ASK  iskorijenila te apelira na sve držatelje svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera. 
 
 

Pisane vijesti