Kakva je budućnost hrvatskog ribarstva i kako kontrolirati ribolov na Jadranu?

Slika /slike/Priopcenja/01-125.jpg
Ministarstvo poljoprivrede organizira „Konferenciju o ribarstvu” 13. i 14. svibnja u Šibeniku, u okviru koje će predstaviti novi sustav za kontrolu ribarstva na Jadranu.

Konferencija i sustav nadzora sufinancirani su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Tijekom dvodnevne konferencije predstavnici ribarskog sektora, znanstvene zajednice te resornih ministarstava, raspravljat će o ključnim temama: stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi te financiranju ribarskog sektora. Sudionici konferencije razmijenit će mišljenja o digitalizaciji i razvoju mobilnih aplikacija u ribarstvu, provedbi lokalnih razvojnih strategija te športskom i gospodarskom ribolovu, kao i drugim temama razvoja ribarstva kao strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.
 
Ribolov male plave ribe najvažniji je dio hrvatskog ribarstva, broji preko 200 plovila te izravno zapošljava oko 1.400 ljudi. O njemu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe koja zapošljava oko 3.300 ljudi, ali i djelatnost uzgoja tuna. Tu je i koćarski ribolov koji broji flotu od preko 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17.000 tona u vrijednosti od 100 milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi. Hrvatska je predvodnik u održivom upravljanju ribljim stokovima na Jadranu, doslijedno provodi plan upravljanja stokovima te usko surađuje sa međunarodnom znanstvenom zajednicom i ribarima. Poseban uspjeh postigli smo uspostavom trogodišnjeg režima stroge zaštite Jabučke kotline, najvažnijeg mrijestilišta u Jadranskom moru.
Kakvo je stanje hrvatskog ribarstva, što donosi Prijedlog EU plana za malu plavu ribu u Jadranu, s kojim su izazovima suočeni hrvatski ribari i koji su zadaci države u osiguranju budućnosti ribarstva – doznat ćemo u Šibeniku 13. i 14. svibnja na Konferenciji o ribarstvu.
 
Program Konferencije o ribarstvu

Pisane vijesti