Kako prepoznati domaći med?

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_154349846146049903012_507ccb05c4_o.jpg

Uveli smo nacionalnu staklenku za med (link na video). U njoj se nalazi isključivo Med s hrvatskih pčelinjaka, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo Medom s hrvatskih pčelinjaka. Kontrolu korisnika Nacionalne staklenke za med radi Hrvatski pčelarski savez i nadležne inspekcijske službe, a svatko tko se ogriješi o pravila dobit će dvogodišnju zabranu upotrebe nacionalne staklenke i njegov će identitet biti javno objavljen. 

„Na ovaj način sve zainteresirane strane imaju koristi. Pošteni pčelari imaju zaštitu svog proizvoda, potrošači znaju da kupuju najbolji med, a država ima punu kontrolu i može jamčiti kvalitetu i podrijetlo.

izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić te dodao

„za slatke i zdrave blagdane poklonite Vašim najmilijima Med s hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med.“

Kako bi se podigla razina svijesti kod djece o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, prošli tjedan obilježen je i Školski medni dan. Na taj dan, sv. Ambrozija zaštitnika pčelara, 36.307 prvašića u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. Škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i edukativne radionice kroz koje su učenike prvih razreda informirale pobliže o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji.Pisane vijesti