Isplaćeno 20,77 milijuna eura iz Programa državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje

Slika /slike/Priopcenja/01-185.jpg
U petak 22. prosinca 2023. poljoprivrednicima je u okviru Programa državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje isplaćeno 20,77  milijuna eura potpore. Ukupna vrijednost Programa iznosi gotovo 31 milijun eura,  a isplate se planiranom dinamikom nastavljaju i u 2024. godini.   

Riječ je o Programu koji je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 27. srpnja ove godine u cilju pružanja financijske potpore subjektima koji se bave proizvodnjom u osjetljivim sektorima stočarstva (govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva, peradarstva, konjogojstva i pčelarstva) i biljne proizvodnje (voća, povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja, šećerne repe, sjeme povrća i sjemenskog kukuruza) te kako bi ublažila iznimno velika povećanja cijene inputa proizvodnje.
 
Usprkos svim do sada poduzetim mjerama pomoći, pritisak na primarnu proizvodnju, kao prvu fazu lanca opskrbe, i dalje je jak i intenzivan osobito u sektorima stočarstva i biljne proizvodnje, stoga potporom iz Programa Ministarstvo poljoprivrede nastoji nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, čime se posljedično nastoji zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača, proizvodima navedenih sektora.

Pisane vijesti