Ishod sastanka s proizvođačima mandarina u dolini Neretve - udruženim snagama za bolju organizaciju berbe

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1503407591brian-jimenez-529.jpg

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije, općina i gradova iz doline Neretve sastali su se s proizvođačima mandarina kako bi razgovarali o organizaciji berbe i otkupa mandarina u nadolazećoj sezoni.

Na sastancima je dogovoren niz aktivnosti koje imaju za cilj poboljšati položaj proizvođača na tržištu. Dogovoreno je uspostavljanje operativne skupine sastavljene od predstavnika općina/gradova i županije, proizvođača i otkupljivača koja će pratiti stanje zrenja, branja i otkupa mandarina, što je prvi korak u boljoj organizaciji tržišta i smanjivanju opasnosti od zagušenja u pojedinim razdobljima.

Proizvođače mandarina muči nedostatak radne snage i opsežna dokumentacija za dobivanje radne snage iz inozemstva te dugotrajnost tih postupaka. Stoga će Ministarstvo poljoprivrede o tome upoznati nadležna ministarstva kako bi se smanjilo opterećenje i osigurao neometan rad sezonskih radnika. Proizvođači mandarina tražili su i minimalnu zajamčenu cijenu otkupa,  pomoć oko promocije i  olakšavanje prodaje na određenim lokacijama u gradovima diljem Hrvatske, informacije o načinima i mogućnostima prodaje izvan EU, proširenje registracije sredstava za zaštitu bilja, te stručnu pomoć kroz radionice i savjetovanja.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković pojasnila je proizvođačima mandarina kako je nemoguće jamčiti minimalnu otkupnu cijenu bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda, pa tako i mandarina. Ministarstvo poljoprivrede može pomoći oko bolje organizacije tržišta, ali subvencioniranje cijene nije dopušteno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Poljoprivreda ima na raspolaganju izravne potpore (osiguranje stabilnog dohotka) i strukturne potpore (Program ruralnog razvoja), a tu su povremene i državne potpore, kakva je, primjerice, bila i potpora za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode u iznosu od 12 milijuna kuna za dolinu Neretve. Od početka 2017. godine, dakle u mandatu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ugovoreno je ili doneseno odluka o odobravanju potpora iz Programa ruralnog razvoja za područje doline Neretve u vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna, što je veliki napredak u odnosu na 2016. kada je ugovoreno nešto više od 7 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je nadležna za provođenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, nadzirati rokove plaćanja i elemente ugovora između otkupljivača i proizvođača, kako bi se suzbilo netransparentno određivanje količine i kvalitete proizvoda. 

Ministarstvo poljoprivrede smatra da je za proizvođače mandarina nužno udruživanje i osnivanje proizvođačke organizacije koja će im dati pregovaračku moć, zatim navodnjavanje te bolje korištenje izravnih i strukturnih potpora za što je preduvjet dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta. Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu raspolaganje državnim zemljištem vraćeno je općinama i gradovima, kojima će zasigurno biti u interesu čim prije raspisati natječaje za zakup državnog zemljišta. Isto tako, nužno je da se proizvođači uključe u sustav označavanja Zaštićenom oznakom izvornosti „Neretvanska mandarina“, obzirom da su svega dva proizvođača sada u sustavu,  jer to njihovim proizvodima daje dodanu vrijednost i prepoznatljivost na tržištu autohtonih proizvoda koje potrošači cijene i za koje su spremni platiti višu cijenu.



Stranica