In memoriam – Preminuo predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i general-pukovnik Đuro Dečak (1952. – 2022.)

Slika /slike/Priopcenja/Đuro Dečak1.jpg
U petak, 1. travnja 2022. godine u Osijeku je preminuo aktualni predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, bivši saborski zastupnik, general-pukovnik Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata Đuro Dečak.

Rođen je 18. siječnja 1952. godine u Lanki. Lovstvom se počinje baviti s 23 godine života, odnosno 1975. kada polaže lovački ispit te od tada teče njegov lovački staž. Prijelomna godina koja će obilježiti hrvatsko lovstvo je 1998., kada Dečak postaje predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, čiju funkciju obavlja do smrti. Hrvatski lovci povjerili su mu šest uzastopnih mandata, dok je Đuro Dečak u lovstvu proveo punih 47 godina te će u lovačkoj povijesti ostati upamćen kao najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza u 97 godina njegova postojanja.
 
Vojnu karijeru završio je kao zapovjednik II. zbornog područja Đakovo u činu general-pukovnika. Također je obnašao dužnost zastupnika Hrvatskog sabora u više navrata. Bio je predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane i župan Virovitičko-podravske županije 1997. do 2000. godine. Od 1995. godine bio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske te član Hrvatskog generalskog zbora od 2009. godine.
 
Kako navode iz Ministarstva hrvatskih branitelja, zbog iznimnog doprinosa u obrani, oslobađanju i stvaranju Republike Hrvatske odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom,  Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe te medaljama „Bljesak i „Oluja“.
 
Uz zahvalu na plemenitoj i konstruktivnoj suradnji, upućujemo iskrenu sućut obitelji i prijateljima preminulog.

Foto: MHB

Pisane vijesti