Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – dvodnevna konferencija Ministarstva poljoprivrede

  • Slika /slike/Priopcenja/01-377.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika


 

Dvodnevna konferencija Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva održana je 19. i 20. prosinca u Svetom Martinu na Muri u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke. 

Teme aktualne u hrvatskoj poljoprivredi okupile su na jednom mjestu više od 650 posjetitelja iz cijele Hrvatske, kao i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića i regionalnog direktora Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Stevena Schonbergera te mnoge druge. U sklopu događanja uručeno je 29 novih ugovora iz mjera 4 i 8 ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna te 8 ugovora ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna za projekte navodnjavanja pet hrvatskih županija.

„Ova Vlada postigla je mnogo u svome mandatu u resoru poljoprivrede – isplaćen najveći iznos sredstava za poljoprivrednike i investicije u proizvodnju hrane u povijesti RH, rast poljoprivredne proizvodnje za 5% u 2018. u odnosu na 2017., rast izvoza poljoprivrednih proizvoda za čak 17%, rast broja poljoprivrednika i postotak mladih poljoprivrednika, i to brže nego što je to slučaj u EU, najveći rast površina pod ekološkom proizvodnjom u Europskoj uniji samo su neki od uspjeha u našem mandatu“ – istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i dodao: „Pozivam na sudjelovanje poljoprivrednike, ribare i šumare u izradi strategije poljoprivrede, kao i do sada, kako bismo zajednički iskoristili poljoprivredni potencijal koji imamo za gospodarski razvitak Hrvatske.“

Naglasak ovih Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva bila je, uz digitalizaciju poljoprivrede i ribarstva, strateška vizija razvoja hrvatske poljoprivrede te proces izrade sveobuhvatne strategije koja je u tijeku. Program konferencije završio je predstavljanjem Nacrta Strateške vizije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora RH te panelom pod nazivom „Strategija poljoprivrede i potencijalni učinak na gospodarski razvoj Hrvatske“, na kojem se, između ostalih, sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić i regionalni direktor Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Steven Schonberger.

„Aktivno, intenzivno i predano radimo na sveobuhvatnoj analizi i planiranju odnosno izradi sveobuhvatne strategije poljoprivrede koja će u konačnici poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021.-2027. U izradi strateških dokumenata sudjelovali su vanjske i domaći stručnjaci koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne politike EU, ali i one izvan EU te naši poljoprivrednici i ribari. Sada u suradnji sa Svjetskom bankom završavamo nacrt strateške vizije za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata, a sve u svrhu ostvarenja 3 definirana strateška cilja - povećanja produktivnosti i klimatske otpornosti poljoprivredne proizvodnje; jačanja konkurentnost poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenog sustava te obnove ruralne ekonomije i poboljšanja životnog standarda u ruralnom prostoru“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“Hrvatska ima sve prednosti zbog svog geografskog položaja, dostupnosti zemljišta i vode, te blizine mnogim tržištima EU-a” - naglasila je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku. “Upravo zbog toga je za Hrvatsku važno izraditi novu Poljoprivrednu strategiju koja će doprinijeti dubinskoj transformaciji hrvatske poljoprivrede i revitalizaciji ruralnih sredina.”  

Prvi dan konferencije bio je posvećen digitalizaciji poljoprivrede pa su tako predstavljeni projekti digitalizacije ribarstva, sustav za prijenos znanja i informacija u poljoprivredi „E-Savjetnik“, sustav za nadzor poljoprivrednih površina „Monitoring 2020+“, kao i tehnologija kojima Ministarstvo poljoprivrede uvodi poljoprivrednike u digitalno doba, poput e-poljoprivredne iskaznice, nove usluge koja će uskoro biti dostupna poljoprivrednicima i donijeti im brojne benefite. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska poljoprivredna komora obilježili su 10 godina rada, uz predstavljanja „Hrvatsko šumarstvo u svjetlu klimatskih promjena“ te hrvatskog sudjelovanja na poljoprivrednom sajmu „Zeleni tjedan“ u Berlinu.


Fotografije s konferencije pogledajte ovdje

Pisane vijesti