HAPIH preuzima provedbu označavanja meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka

Slika /slike/Priopcenja/Primjedba 2020-07-30 120721.png
Odlukom Ministarstva poljoprivrede, daljnju provedbu neobveznog sustava označavanja meda putem zaštićenog znaka Med hrvatskih pčelinjaka od 1. kolovoza 2020. godine preuzima Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja kojeg provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.

Znak Med hrvatskih pčelinjaka postao je ujedno i sastavni  dio  nacionalne staklenke za med. Projekt nacionalne staklenke za med podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Korisnici Znaka su hrvatski pčelari (OPG, Objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda) koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Kvaliteta meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka kontrolira se u laboratoriju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Svaka staklenka koja se označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka, ujedno je označena i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg pomoću internetske aplikacije koja je namijenjena potrošačima, na www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. 

Svi korisnici kao i potencijalni korisnici znaka Med hrvatskih pčelinjaka od 1. kolovoza 2020. godine, svoje zahtjeve za korištenje znaka, trebaju dostaviti na e-mail: oznacavanje@hapih.hr ili poštom na adresu: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, I. Gundulića 36b, 31 000 Osijek. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 031/227-651.

Zahtjev za korištenje znaka Med hrvatskih pčelinjaka, kao i Uvjete za neobvezno označavanje meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka možete preuzeti na mrežnoj stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu: https://hhfp.hapih.hr/med/kako-postati-korisnik-med/.

Pisane vijesti