Državni tajnik Tušek sudjelovao na Poljoprivrednom kongresu u Stuttgartu

Slika /slike/Priopcenja/DTTušek_280922.jpg
Državni tajnik Zdravko Tušek je u srijedu, 28. rujna 2022. godine, kao uspješan nastavak rada unutar Mješovite vladine komisije Republike Hrvatske i Savezne pokrajine Baden- Würrtember, u Stuttgartu sudjelovao na Poljoprivrednom kongresu na visokoj političkoj razini o Zelenom planu i izazovima, prilikama i njegovoj implementaciji u zemljama EU.

U raspravi na panelu o pozitivnim primjerima provedbe Zelenog plana u praksi državni tajni Tušek istaknuo je važnost Zelenog plana na sve države članice, te brojne prilike za ulaganje u konkretne projekte koji će se kroz njegovu implementaciju ostvariti. Naglasio je i kako je održiva proizvodnja i osiguranje dovoljne količine hrane osnovna strateška zadaća Hrvatske, pri čemu središnju ulogu ima priprema i provedba nove Zajedničke poljoprivredne politike. Osvrnuo se na važnost ekološke poljoprivrede i razvoj ovakve proizvodnje koja ima važnu ulogu u očuvanju prirodnih staništa i razvoju održivog sustava proizvodnje hrane u cijelom svijetu, a njezin utjecaj na okoliš i bioraznolikost je znatno manji u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu.

Uz prisustvo velikog broja posjetitelja raspravu na visokoj razini su otvorili g. Janusz Wojciechowski, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, g. Norbert Lins, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, g. Zdeněk Nekula, ministar poljoprivrede Republike Češke, predsjedanje Vijećem EU gđa Christiane Lambert, predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, g. Cem Özdemir, savezni ministar za hranu i poljoprivredu (BMEL) Njemačke g. Joachim Rukwied, predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika (DBV) i g. Peter Hauk, ministar prehrane, ruralnih poslova i zaštite potrošača Baden-Württemberga.

Pisane vijesti