Državni tajnik Tušek na 1. Danima hrvatskog stočarstva

Slika /slike/Priopcenja/R5C_7428.jpg
Državni tajnik Zdravko Tušek je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sudjelovao na 1. Danima hrvatskog stočarstva u Osijeku, stručnom skupu koji organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji s uzgojnim udruženjima kao suorganizatorima (Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, Središnji savez uzgajivača svinja Hrvatske, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac) uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj jedinstveni godišnji stručni skup uzgajivača domaćih životinja, stručnjaka i znanstvenika te predstavnika državnih institucija, uz Darju Sokolić, ravnateljicu HAPIH-a i domaćina savjetovanja, uveličali su župan osječko-baranjski Ivan Anušić, glavni tajnik Europskog saveza uzgajivača simentalskog goveda Johan Ertl, te ostali visoki uzvanici.

Državni tajnik Zdravko Tušek je zahvalivši organizatorima istaknuo važnost ovakvog okupljanja stočara na kojemu će se prokomentirati zajednički problemi te svi izazovi s kojima se sektor bori i tako poslati jasnu poruku da su stočarstvo odnosno poljoprivredna proizvodnja ključni za prehrambenu sigurnost Republike Hrvatske. Naveo je kako Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede pomažu proizvođačima kroz brojne mjere i programe potpore.

Doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a je ovom prigodom zahvalila uzgojnim udruženjima što su unatoč dugogodišnjoj tradiciji zasebnih savjetovanja pružili podršku novoj inicijativi i pokazali otvorenost za nove koncepte.

„Dugogodišnja savjetovanja pokazala su kako unatoč specifičnosti svakog sektora postoje i one zajedničke teme, a to su, s jedne strane kako se boriti s prirodnim nepogodama i globalnim događanjima koja nas sve pogađaju, kao što su klimatske promjene, porast cijena uzrokovan geopolitičkim i makoekonomskim situacijama i sl. a s druge strane, zajednički su dijelom i  visoki zahtjevi koja pred nas stavlja Europska unija i ispunjenje ciljeva Strateškog plana ZPP-a RH. Još postoji prostora za dijalog, razmjenu iskustava i najboljih praksi, i upravo stoga smo danas ovdje. Zajedno. Na 1. Danima hrvatskog stočarstva kojima smo željeli okupiti sve sektore u području stočarstva i pokušati zajednički pronaći rješenja za ovu tešku situaciju u kojoj se nalaze“, rekla je ravnateljica Sokolić izražavajući žaljenje i razumijevanje što je sekcija svinjogojaca zbog aktualne situacije s afričkom svinjskom kugom prolongirana, te izrazila podršku s uvjerenjem kako će se savjetovanje uzgajivača svinja organizirati čim prilike dozvole.

Župan Osječko-baranjski Anušić, zahvalivši ravnateljici HAPIH-a na inicijativi i realizaciji, istaknuo je kako je ovaj skup došao u najbolje vrijeme i na najbolje mjesto - županiju kojoj je poljoprivreda najvažnija grana gospodarstva. O problemima ne treba samo razgovarati, nego je potrebno donijeti konkretne zaključke te ih provesti u praksi i tako olakšati poljoprivrednicima budućnost, poručio je župan Anušić.

Video porukom okupljenima se obratio europski zastupnik Karlo Ressler ističući kako je stoljećima hrvatski narod živio na zemlji i od zemlje i poljoprivreda je više od same gospodarske djelatnosti što mora i ostati, usprkos svim problemima koje nas pogađaju, te usprkos nametanju nerazumnih zahtjeva koja neke europske politike postavljaju pred poljoprivrednike i tako obiteljska gospodarstva tretiraju kao najveće industrijske zagađivače.

No okruglom stolu „Budućnosti hrvatskog stočarstva - pogled s razine donositelja odluka“ sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Antun Vujić, ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić, podpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zvonimir Širjan, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam prof.dr.sc. Dragan Kovačević, kao predstavnik uzgojnih udruženja suorganizatora Branko Kolak (Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda).

Osvrnuvši se na neizbježno aktualno stanje u svezi afričke svinjske kuge (ASK), Tušek je istaknuo da je Hrvatska dugo odolijevala ovoj opasnoj bolesti koja već nekoliko godina hara Europskom unijom. Za bolest nema cjepiva ni lijeka, stoga je jedini način borbe pojačanje biosigurnosnih mjera. Dodao je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja će dati naknadu svim kategorijama OPG-ova, a trenutno se aktivno traži rješenje kako vratiti svinjogojski proizvodnju na gospodarstva, za što će se osigurati financijska sredstva u narednim mjesecima.

 „HAPIH je, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, kako podrška resornom ministarstvu, tako i poljoprivrednim proizvođačima, i do sada i u budućnosti“, istaknula je ravnateljica HAPIH-a i  za ilustraciju navela kako su HAPIH-ovi stručnjaci na terenu prošle godine označili 115.000 domaćih životinja, uzeli 650.000 uzoraka lijeka u kontroli mliječnosti, ocijenili vanjštinu 10.000 krava, uzeli više od 3200 bioloških uzoraka izvornih i zaštićenih pasmina, a u laboratorijima proveli 1.700.000 analiza mlijeka, analizirali 3000 uzoraka stočne hrane, 7500 uzoraka mlijeka na rano otkrivanje bređosti, 1300 analiza meda, te DNK analizu 3000 uzoraka životinja.
S obzirom na sve navedeno, hrvatska poljoprivreda ima budućnost, jer spremni smo na izazove koji nas čekaj, stoga pozivam na što intenzivniju suradnju“, zaključila je ravnateljica Sokolić prvu panel raspravu.

Da hrvatska poljoprivreda ima budućnost potvrdili su i sudionici drugog panela okruglog stola Budućnost hrvatskog stočarstva - pogled s razine mladih poljoprivrednika na kojem su sudjelovali Marija Kruljac (HUSIM), Igor Hrastović (SSHP), Marko Ivančan (SUHUH), Vinko Sičaja (HSUOK), Ivan Gašić (najbolji mladi poljoprivrednik 2018. godine).
1.Dani hrvatskog stočarstva započeli su sekcijom 25. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza, u okviru koje je održana i tradicionalna izložba ovčjih i kozjih sireva. Šampionom izložbe proglašen je kozji sir u vosku s biberom i češnjakom proizvođača OPG Moravec iz Nove Vesi Petrijanečke.

Na skupu je obilježena i obljetnica 110 godina uzgojno-selekcijskog rada u RH čiji se počeci ponajprije odnose na simentalsku pasminu, koja je tradicionalno najzastupljenija pasmina u RH. Stoga raduje činjenica kako je organizirana primjena selekcijskih metoda omogućila ponovno pozicioniranje hrvatskog simentalskog uzgoja na međunarodnoj razini. 


 

Pisane vijesti