Državni tajnik Tugomir Majdak vodio tematsku sjednicu Stožera CZ u Petrinji

Slika /slike/Priopcenja/2022_0120_stozer.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je u srijedu, 19. siječnja u Petrinji, vodio tematsku sjednicu Stožera CZ o poljoprivredi na Banovini, na kojoj je najviše riječi bilo o programima u poljoprivrednom sektoru na potresom pogođenom području. Ovom prilikom državni tajnik održao je prezentaciju o najnovijim mjerama pomoći predstavnicima gradova i općina s područja Sisačko-moslavačke županije.

Također, svi nazočni informirani su još o broju poljoprivrednika, broju gospodarstava, količini zemljišta koju poljoprivrednici obrađuju, trenutnom stanju stoke, broju ljudi u gradovima i općinama na Banovini, nakon popisa stanovništva.
 
„Predano radimo na obnovi ovog područja u svakom pogledu. Cilj Vlade RH je fizička obnova, oporavak gospodarstva i demografska revitalizacija. Uz brojne hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede je nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, a omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika. Trenutno je otvoren  još jedan Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, pri čemu ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 100 milijuna kuna, a kako bismo bili učinkovitiji aktivnije ćemo uključiti LAG-ove i razvojne agencije s područja Sisačko-moslavačke županije. Radimo na akcijskom planu za poljoprivrednike na potresom stradalom području te na programu potpore za poljoprivrednike Sisačko-moslavačke županije “, izjavio je državni tajnik Majdak nakon sastanka.
 
Na već provedenim natječajima za istu svrhu pristigla je 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna, a do sada je izdano 70 odluka o dodjeli potpore te započeto s isplatama sredstava, pri čemu je primjetan porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata.  Ministarstvo poljoprivrede objavljivat će natječaje za financiranje obnove poljoprivrednih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore.
 
 

Pisane vijesti