Državni tajnik Pavić održao sastanak s predstavnicima delegacije Opće carinske uprave Narodne Republike Kine (GACC)

  • Slika /slike/Priopcenja/naslovna slika_Ugovor_kinezi.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas 9. rujna 2024 godine je održan sastanak državnog tajnika Mladena Pavića s predstavnicima delegacije Opće carinske uprave Narodne Republike Kine (GACC) na čelu s Sun Yuning, zamjenikom ministra GACC-a, delegacijom Veleposlanstva NR Kine u RH na čelu s Nj.E.g. Qianjin Qi, veleposlanikom NR Kine u RH, a tema sastanka je plasiranje hrvatskih proizvoda na kinesko tržište i usklađivanje veterinarskih certifikata. Ovo je jedan u nizu kontinuiranih angažmana Ministarstva u uspostavljanju boljih trgovinskih odnosa s Kinom.

„U prvih nekoliko mjeseci ove godine vidimo rast izvoza hrvatskih proizvoda, u budućnosti želimo dodatno proširiti popis hrvatskih proizvoda u izvozu u Kinu. Hrvatskoj je od posebne važnosti dijalog u dijelu usklađivanja veterinarskih certifikata, a mi  možemo ponuditi velik broj visokokvalitetnih proizvoda poput vina, maslinovog ulja, čokolade te proizvoda prehrambene industrije. Svoju kvalitetu Hrvatska je dokazala na razini EU, imamo čak 51 zaštićen proizvod, a zadnji u nizu je Dalmatinski med“, rekao je državni tajnik Pavić te naglasio da je zadovoljan činjenicom da se danas, nakon dvije godine pregovora, usuglasio tekst Protokola za izvoz proizvoda avkvakulture te je danas nakon sastanka parafiran.

Delegacija Opće carinske uprave Narodne Republike Kine (GACC) na čelu s Sun Yuning s delegacijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u nedjelju 8. rujna 2024. godine je posjetila tvrtku Pelagos Net Farma d.o.o te obišla pogon i farme plavoperajne ribe, jedno od naših najznačajnijih uzgajališta tune, te se delegacija Kine imala prilike uvjeriti u higijenu i sanitarne uvjete proizvodnje, koji su na visokom nivou. Osim s vlasnicima tvrtke Pelagos, kineska delegacija se susrela i održala sastanak s predstavnicima Kali tuna, Sardina i Jadran tuna, te znanstvenim suradnikom instituta za oceanografiju i ribarstvo dr.sc. Leonom Grubišićem.

U studenom 2019. sklopljen je Sporazum o suradnji u području oznaka zemljopisnog podrijetla i njihovoj zaštiti između EU i NR Kine kojim je 96 europskih proizvoda s oznakama u Kini  i 100 kineskih proizvoda s oznakama u EU zaštićeno od imitacije i prisvajanja.

Za RH je svakako od velike važnosti i spremnost Kine da do ožujka 2025. godine prihvati drugu listu EU-a na kojoj se nalazi još 175 proizvoda (160 od ranije te 15 koje su dostavile Bugarska, Hrvatska i Estonija). U Sporazum je uključen i mehanizam za naknadno dodavanje drugih oznaka zemljopisnog podrijetla.

„Svjesni smo da je pred nama dug put i da je ostalo puno otvorenih pitanja oko izvoza mesa goveda, peradi i svinjetine iz Hrvatske u Kinu. Ministarstvo godinama dobro surađuje s kineskom administracijom i veleposlanstvom u Zagrebu te se nadamo da će se ova suradnja dodatno ojačati u razdoblju koje je pred nama“, riječi su državnog tajnika Pavića.

Uz državnog tajnika Pavića sastanku su nazočili ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, voditelj Sektora za tržište, Informacijski sustav ribarstva i upravljanje akvakulturom Mario Jurašić, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i trgovinske odnose  Petra Badovinac te voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Irena Georgievski.

Pisane vijesti