Državni tajnik Pavić o pojavi afričke svinjske kuge u Hrvatskoj

Slika /slike/Priopcenja/IMG_2897.jpg
Pavić je podsjetio da je, nakon postavljene sumnje u petak za Posavske Podgajce, jučer u dva objekta u tom mjestu potvrđena afrička svinjska kuga, a jučer su postavljene i nove sumnje (za jedan objekt s područja Gunje i jedan s područja Rajevog Sela). "Jučer popodne i jutros postavljene su sumnje na ASK na još nekoliko gospodarstava. Dakle, ukupno 10-ak sumnji, uz ova dva potvrđena slučaja", rekao je Pavić u izjavi novinarima o prvoj pojavi afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. 

Izvijestio je da je od same uspostave sumnje u ASK u petak veterinarska inspekcija na terenu te su dva gospodarstva u Posavskim Podgajcima pod nadzorom.

Potvrdom rezultata propisane su i žurne mjere - strogo je zabranjeno bilo kakvog premještanje životinja, ulaz novih, izlaz, klanje, prodaja, provodi se dezinfekcija objekata i sl.

S eutanazijom, a riječ je o 40-ak svinja koje su zatečene u trenutku sumnje na gospodarstvu, će se započeti danas, izjavio je  Pavić.  

"Definira se i zaražena zona - u krugu od tri kilometra od dvorišta gdje su zaražene svinje u kojem će biti apsolutna zabrana klanja i prometa svinja.  Odredit će se i zaštitni pojas - u krugu od desetak kilometara, gdje će također biti zabranjena sva manipulacija svinjama, izuzev klanje svinja za vlastite potrebe, ali pod nadzorom veterinarskog inspektora", rekao je Pavić, dodajući i kako će u šumama u zaštitnom pojasu biti zabranje lov.

Pavić kao problem navodi što su neke zaražene svinje pašno držane, zbog čega je došlo do miješanja domaćih svinja i divljih svinja. Zbog toga su u tijeku epizootiološki izvidi kako bi se utvrdio način na koji je ta bolest ušla u ta gospodarstva. 

"Očito u ovom slučaju nije bilo pridržavanja mjera zaštite s obzirom da je naredba od početka šestog mjeseca ove godine, izdana prije pojave bolesti, kojom se zabranjuje držanje svinja na otvorenom", rekao je Pavić.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Naredbu o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (NN 62/23), koja je na snazi od 10. lipnja ove godine. 

Pavić je istaknuo da sva gospodarstva koja se nisu pridržavala propisanih mjera neće imati pravno na naknadu za eutanizirane životinje.

Gospodarstva koja su se pridržavala mjera dobit će naknade u visini tržišne cijene u prethodna dva tjedna na tom području, a cijena će biti utvrđena putem fitosanitarnog informacijskog sustava, pojasnio je.

Svi slučajevi zabilježeni su na području Vukovarsko-srijemske županije, a predviđa se da bi bolest mogla ostati lokalizirana ili regionalizirana zbog prirodnih granica kao što je rijeka i autoput.

"U ovom trenutku veterinarska inspekcija čini sve kako bi lokalizirala bolest i spriječila daljnje širenje. To je važno i u smislu regionalizacije bolesti da ne bi bili definirani kao zemlja s afričkom svinjskom kugom i tako izgubili status izvoznika", istaknuo je Pavić. 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede je istaknuo da se situacija s ASK-om prati već niz godina, posebice od 2019. godine kada je pokrenuto pregledavanje i inspekcija domaćih svinja i pregledavanje odstrela divljih svinja i ukupno je do sada pretraženo oko 30 tisuća domaćih svinja i oko 17 tisuća divljih svinja.

"Afrička svinjska kuga egzistira 4-5 godina u našem okruženju.(...) Rade se i izvidi kako bi se utvrdilo je li bolest došla preko granice ili je došla miješanjem s divljim svinjama", rekao je.

Dodao je da su o pojavi afričke svinjske kuge obaviještena i Europska komisija, sve zemlje Europske unije i susjedne zemlje. 

"Bolest nije opasna za ljude ili druge životinje, bolest je isključivo opasna za svinje gdje vi možete imati pomor od sto posto", napomenuo je Pavić te dodao da se bolest jako lako prenosi što je još jedan razlog za oprez.
Inače, afrička svinjska kuga je u Europu unesena 1957. godine.

Izvor: Hina

Pisane vijesti