- Objavljeno: 31.08.2024.
Državni tajnik Mladen Pavić otvorio 7. Međunarodni festival pršuta u Drnišu
Državni tajnik Pavić je izrazio zadovoljstvo održavanja festivala pršuta u Drnišu, kao važnog brenda za taj kraj, čestitao organizatorima te naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uvijek podržavati ovakve manifestacije.
„ Pršut je naš proizvod koji je prvi zaštićen kao autohtoni proizvod na razini EU. Danas imamo 50 zaštićenih proizvoda od čega su 4 pršuta. Sektor proizvodnje pršuta posljednjih 10-tak godina značajno je unaprijeđen s dvostruko većom proizvodnjom koja je dosegla 500 tisuća komada. Rezultat je to ulaganja i od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, ali i samih proizvođača i proizvođačkih organizacija ukupnih 60 milijuna eura. Od prošle godine pojavom afričke svinjske kuge na ime obeštećenja primarnoj proizvodnji svinja Ministarstvo je isplatilo 31 milijun eura među kojima su i oni proizvođači, koji su u produženom tovu proizvodili sirovinu za pršute”, rekao je državni tajnik Pavić.
Na festivalu se predstavilo devet proizvođača iz Udruge drniškog pršuta, a gostovali su pršutari iz Klastera hrvatskog pršuta.
Festivali ovakvog karaktera su idealna prilika za doživjeti unutrašnjost, koja je autohtona, skrivena i mirnija od obale te upoznati tradiciju i kušati specijalitete tog kraja. Posjetitelji su mogli degustirati te kupiti i druge delicije iz ovog kraja, poput pečenice, vina, maslinovog ulja i kruha ispod peke.
Zbog svoje visoke kakvoće drniški pršut je uvijek imao poseban renome među pršutima, o tome svjedoči i novinska reportaža „Unikati drniške pršutoteke“ iz 1978. godine. Na zemljopisnom području na kojem se proizvodi povoljni su prirodni uvjeti za soljenje i sušenje mesa na prirodni način, a zrenje bruta u specifičnim klimatskim prilikama drniškog podnevlja presudni su za karakterističan okus i aromu pršuta.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na čelu s ministrom Josipom Dabrom nastavlja kontinuirano podržavati manifestacije ovakvog karaktera, koje kroz degustacije i ocjenjivanje te edukaciju potiču proizvodnju i promociju pršuta te čuvaju tradiciju i osiguravaju opstanak izvornih autohtonih proizvoda.