Državni tajnik Majdak na konferenciji „Prijetnja od suše primarnom sektoru u mediteranskim državama članicama“

  • Slika /slike/Priopcenja/majdak cipar naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak sudjelovao je kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre na sastanku ministara poljoprivrede država članica MED9 skupine 3. rujna 2024. u Cipru.
 
Ministri su u Cipru održali konferenciju na temu „Prijetnja od suše primarnom sektoru u mediteranskim državama članicama.“
 
Tugomir Majdak je istaknuo važnost ove ministarske konferencije jer se Hrvatska susreće s istim izazovima. U RH je u razdoblju od 2015. do 2023. prijavljena šteta od suše u iznosu od gotovo 873 milijuna eura.
 
„Jedan od ključnih čimbenika buduće proizvodnje u našim zemljama je racionalno korištenje vodnih resursa, stoga smo u Strategiji poljoprivrede i Nacionalnom strateškom planu za ZPP planirali aktivnosti za poboljšanje pristupa vodi za navodnjavanje i učinkovitost njezinog korištenja.“, rekao je Tugomir Majdak i naglasio da je potrebno uputiti pozive prema Europskoj komisiji da razmotri mehanizme pomoći kako bi se stabilizirala financijska situacija za poljoprivrednike. Zajednička ministarska deklaracija je prvi korak u postizanju boljih uvjeta i financijske potpore za poljoprivrednike.
 
Hrvatska se osim suše suočava i s brojnim drugim vremenskim neprilikama poput mraza, oluja, požara, poplava, a posljednjih godina i orkana te takve okolnosti utječu na smanjenu proizvodnju voća, povrća i žitarica, kao i cjelokupnu opskrbu dovoljnim količinama hranom.
 
Skupina MED9 obuhvaća devet mediteranskih i južnih država članica Europske unije - Hrvatsku, Cipar, Francusku, Grčku, Italiju, Maltu, Portugal , Sloveniju Španjolsku koje održavaju sastanak jednom godišnje na ministarskoj razini.

Državni tajnik Majdak ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je dao podršku za rad skupine MED9 jer samo zajedničkim djelovanjem na razini EU može se prilagoditi ekstremnim vremenskim uvjetima te je od temeljne važnosti pri donošenju odluka sagledati utjecaj na poljoprivrednike i sigurnost opskrbe hranom.
 
 

Pisane vijesti