Državni tajnik Majdak na 17. radnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Europe

Slika /slike/Priopcenja/cbe5ca0a-a08b-4013-9ebe-1f4621afa6b9.JPG
Državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovao je na 17. radnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Europe, koji je 6. i 7. studenoga 2023. održan na Jahorini, u Bosni i Hercegovini. Konferenciju je organizirala Stalna radna skupina za regionalnu ruralni razvoj (SWG), a na njoj su sudjelovali ministri poljoprivrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Kosova, Moldavije i Sjeverne Makedonije, visoki dužnosnici i delegati iz Bugarske, Češke, Francuske, Gruzije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije te predstavnici Europske komisije, Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Njemačkog udruženja za međunarodnu suradnju (GIZ) i drugih međunarodnih stručnih i regionalnih organizacija. Video pozivom se sudionicima obratio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj g. Janusz Wojciechowski.
 
Na ministarskom sastanku su razmijenjene najnovije informacije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, a sudionici su raspravljali i o regionalnoj suradnji u Jugoistočnoj Europi u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru u okviru SWG-a. Prikazan je pregled napretka zemalja jugoistočne Europe prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, kao i rezultati ovogodišnjeg SWG Foruma o poljoprivrednoj politici, a ujedno je i izvršena primopredaja predsjedanja SWG-om s Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
“Kao promatrač, Hrvatska nastavlja blisko surađivati sa SWG-om i snažno podržava europsku integraciju svih država članica SWG-a. U tom kontekstu, hrvatska administracija nastavlja podržavati zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidate na njihovom putu. Usklađivanje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom ostat će glavno područje potpore koju pružamo, ali i druge teme mogu biti predmetom razmjene znanja i iskustava. Situacija kojoj danas svjedočimo usmjerava nas na pronalaženje ravnoteže između prioriteta proizvodnje hrane, globalne sigurnosti hrane i ciljeva europskih zelenih politika. Također moramo razmotriti kako se oni mogu uklopiti u trgovinske politike koje su glavni pokretač gospodarskog razvoja“ izjavio je državni tajnik Majdak i dodao: „Hrvatska prepoznaje važnost održive poljoprivrede, otpornih prehrambenih sustava i klimatskih mjera, čiji su ciljevi ugrađeni u naše sektorske strateške dokumente: Strategiju poljoprivrede do 2030. i Strateški plan za razdoblje 2023.-2027. Ovi dokumenti su u skladu s ciljevima europskih politika, koje naglašavaju povećane klimatsko-okolišne ambicije i zaštitu biološke raznolikosti, važnost malih poljoprivrednih gospodarstava i socijalne zaštite. Hrvatski glavni cilj je pružiti financijsku pomoć poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima koji su najviše izloženi tržišnim poremećajima, s ciljem izgradnje dugoročne otpornosti, kako bi se proizvodnja mogla nastaviti u ovim izazovnim vremenima”.
 
 

Pisane vijesti