Državni tajnik Beljo sudjelovao na predstavljanju projekta vrijednog 10 milijuna eura

Slika /slike/Priopcenja/DT Beljo_naslovna.jpg
Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je u srijedu 28. kolovoza 2024. održala sastanak s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marinkom Beljom i članom Uprave Hrvatskih šuma Antom Sabljićem sa suradnicima na temu zajedničke suradnje na obnovi i očuvanju travnjaka - Projekta GRAS, vrijednog 10 milijuna eura. Objava Poziva je planirana do studenog ove godine.

Projektom će se obuhvatiti i očistiti najmanje 8 tisuća hektara zemljišta i djelovati u smanjenju zapuštenih površina, a time i prevenciji požara. Također, ovime se daje snažan doprinos ublažavanju posljedica klimatskih promjena, ali i osigurava obnova vrijednih staništa.
 
Ministrica Vučković je izrazila zadovoljstvo dogovorenom suradnjom i ostvarenju zajedničkih ciljeva u resoru poljoprivrede i zaštite okoliša, zahvalivši partneru Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom Josipom Dabrom u ovom vrijednom projektu, koji će između ostalog omogućiti i veću površinu zemljišta za zakup u svrhu pašarenja.
 
Hrvatske šume su iskazale spremnost za provedbu ovog projekta koji doprinosi Specifičnom cilju 2.7 „Jačanje zaštite i očuvanja prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture, među ostalim i u urbanim područjima te smanjenje svih oblika onečišćenja“ PKK 2021.-2027. te indikatoru PKK indikatoru „Površina područja mreže Natura 2000 obuhvaćena mjerama zaštite i obnove“, a ukupna ciljana vrijednost do 2029. godine je 30 tisuća hektara.
 
Sastanku su nazočili: ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Renata Ojurović, direktor Sektora šumarstva HŠ Krešimir Žagar i direktor Sektora za zelenu energiju i projekte EU HŠ Mario Klobučar.

Pisane vijesti