Državna tajnica Marija Vučković na konferenciji Hrvatska kakvu trebamo

Slika /slike/Priopcenja/polj i tur.jpg
Državna tajnica Marija Vučković sudjelovala je u ponedjeljak 4. ožujka 2019. na konferenciji Hrvatska kakvu trebamo – Dvije godine poslije.
Na panelu „Poljoprivreda i turizam“ Marija Vučković govorila je o potrošnji domaćih poljoprivrednih proizvoda u turizmu te istaknula kako se samo oko 15 posto poljoprivrednih proizvoda troši u turizmu Prema rezultatima nekih istraživanja, postoje velike razlike od hotela do hotela i kreću se između 20 i 70 posto, a agregirani pokazatelj je otprilike 50 posto. Postoje sjajni primjeri poput Jadranke d.d. iz Malog Lošinja i nekih hotelskih lanaca koji njeguju i vlastitu poljoprivrednu proizvodnju. Očekujemo preciznije podatke u ovom segmentu na temelju detaljne dijagnostike koju izvodimo u suradnji sa Svjetskom bankom kao podlogu za novu Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora Republike Hrvatske. Ako govorimo o strukturi, onda se može reći da je veći udio domaćih jaja, svinjskog mesa i pekarskih proizvoda, a manji udio domaćeg voća i povrća u turističkoj potrošnji u Hrvatskoj. Državna tajnica kazala je kako je  realno očekivati porast udjela voća i povrća nakon što se realiziraju brojni projekti iz Programa ruralnog razvoja koji će donijeti modernizaciju, rast i povećanu konkurentnost s jedne strane te utjecati na usporavanje odlaska ljudi iz ruralnog prostora s druge strane. Državna tajnica osvrnula se i na natječaje iz Programa ruralnog razvoja za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu; među takvim djelatnostima, najveći interes je za različite oblike ruralnog turizma i ugostiteljstvo.
 
Veseli me što ćemo ugovoriti sve projekte iz obje operacije – i one namijenjene početnicima u diverzifikaciji, kao i one koji proširuju već postojeće turističke i druge nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom prostoru.  Riječ je o stotinama milijuna kuna, a ove godine čekaju nas isti natječaji. Također, među 940 projekata lokalne infrastrukture ugovorene putem mjere 7 nalazi se i turistička infrastruktura, u najvećoj mjeri u turistički nerazvijenim krajevima; to je naš prioritet koji bi trebao doprinositi i turizmu, jer je riječ o krajevima u kojima je potrebno održati život. Iako je poljoprivreda glavna djelatnost u tim krajevima, nemoguće je računati na ostanak mlađeg stanovništva bez diverzifikacije i digitalizacije“,

kazala je Vučković.


Pisane vijesti