Dopuna ARKOD pravilnika

Ministar Tomislav Tolušić danas je poslao dopunu Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta u proceduru savjetovanja s javnošću (https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4183). U Pravilniku je dodana odredba prema kojoj pravo upisa ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a koji se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom. Nakon obrade prikupljenih mišljenja javnosti o Pravilniku, isti će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama.

„Izmjenom pravilnika onemogućit ću nastavak nepravednog postupanja prema kojem netko može tuđu zemlju upisati na sebe i za to dobiti novce. Nemoguće je retroaktivno primijeniti nova pravila, ali od sada vlasnik mora biti suglasan i dati dopuštenje poljoprivredniku da obrađuje njegovu zemlju.“ –  izjavio je danas ministar Tolušić.

U međuvremenu, prije avansne isplate 806 milijuna kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima, inspekcija „češlja“ sva nova poljoprivredna gospodarstva koja su, od 2015. godine do danas, u ARKOD upisala zemljište temeljem Izjave s dva svjedoka. Poljoprivredna inspekcija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi provodi kontrole na terenu i provjeravaju je li upisano zemljište zaista i obrađeno. Ona poljoprivredna gospodarstva za koja se utvrdi da zemlju ne obrađuju ili je ne drže u dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima, neće dobiti ni lipe.



Stranica