Dodijeljeni novi ugovori o potporama ukupno vrijedni više od 1,6 milijuna eura

  • Slika /slike/Priopcenja/SDŽ_ugovori.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom je u nazočnosti župana Blaženka Bobana u utorak, 2. svibnja 2023. u Splitu uručila nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja koji će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije. Ukupno je riječ o potpori vrijednoj 1,6 milijuna eura koja se odnosi na ulaganja u višegodišnje nasade, ulaganja mladih i malih poljoprivrednika, ulaganja u preradu drva te  korištenje obnovljivih izvora energije. Prilikom ovog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministrica Vučković je sa županom Bobanom održala sastanke o aktualnim pitanjima ključnima za razvoj lokalne poljoprivrede te je obišla nagrađene vinare i vinogradare iz Kaštel Novog, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Ivan Kuzmanić i Mladen Kuzmanić, čemu se pridružio i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Ministrica Vučković je čestitala novim korisnicima europskih sredstava, istaknuvši osobitost i važnost mediteranske poljoprivrede za napredak i razvoj poljoprivrede u cjelini, pri čemu se nizom mjera potiče pretvaranje poljoprivrednog potencijala ovog područja u stvarne snage, između ostalog, i osnivanjem posebnog tijela – mediteranskog kolegija - zaduženog za razvoj mediteranske poljoprivrede. Također, ovom prilikom je najavila državne programe potpore za obnovu malih zapuštenih parcela, vinograda i maslinika. Ministrica poljoprivrede je istaknula kako su današnje potpore jasni putokazi u kojem smjeru je potrebno razvijati hrvatsku poljoprivredu, s naglaskom na, između ostalog, generacijsku obnovu i zelenu tranziciju.
 
Tako su danas upućeni ugovori i mladim poljoprivrednicima, kojima je do sada samo kroz operaciju 6.1.1. u cijeloj Hrvatskoj isplaćena potpora u ukupnom iznosu od 76,6 milijuna eura. Broj mladih poljoprivrednika u razdoblju od 2015. do 2022. godine na razini Hrvatske povećan je za skoro 66 %, pri čemu je udio mladih u ukupnom broju poljoprivrednika narastao sa 9,8  % na 14,4 %.  Zadaća i cilj Ministarstva u narednom razdoblju je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 %, a u tu svrhu u novom programskom razdoblju osigurano je 113,9 milijuna eura, uz povećanje pojedinačne potpore na 75 tisuća eura i povećan maksimalni intenzitet ulaganja na 80 %. Dodijeljeni su i ugovori koji se odnose na potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava kojima će korisnici ulagati u razvoj svojih stočarskih djelatnosti, a do sada je samo skroz ovu operaciju (6.3.1.) isplaćena potpora u ukupnom iznosu 100 milijuna eura.
 
S obzirom na rastuće cijene energije te u svrhu jačanja energetske neovisnosti hrvatske poljoprivrede do sada su raspisana četiri natječaja putem kojih je korisnicima za investicije u obnovljive izvore energije odobreno 31,7 milijuna eura, a novim ugovorom će se realizirati solarna elektrana na farmi nesilica.  
 
Također, novim ugovorom sufinancirano je ulaganje u povećanje učinkovitosti i okolišne prihvatljivosti u sektoru prerade drva, a kroz operaciju 8.6.2., kojom financiramo uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme, odobrena je potpora vrijedna 17,7 milijuna eura. U okviru operacije 4.1.1. dodijeljeni su ugovori o potporama kojom će korisnici realizirati investiciju u opremanje staklenika (rasadničarstvo), ali i obnoviti i zasaditi nove trajne nasade – uključujući masline, višnje i bademe (višegodišnji nasadi).  U okviru navedene operacije ugovorena je potpora veća od 331 milijuna eura, a natječaji su bili raznovrsni i prilagođeni potrebama pojedinih sektora.  
 
Na ovom području je do sada iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno ukupno više od 297,3 milijuna eura, a u narednom razdoblju, do 2027., za potpore poljoprivredi i ulaganjima u istu na raspolaganje je gotovo 3,8 milijardi eura.

Pisane vijesti