Dodijeljeni novi ugovori iz PRR-a u Varaždinskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/Ministrica_poljoprivrede (29).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, u nazočnosti župana Varaždinske županije Anđelka Strička i Mladena Jakopovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije i predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, uručila nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja Općoj bolnici Varaždin, lokalnim tvrtkama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također, ministrica Vučković posjetila je tvornicu Kalnik, gdje je predsjednici Uprave tvrtke Podravka d.d. Martini Dalić dodijelila ugovor o potpori iz Programa ruralnog razvoja za projekt ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, razvoj novih tehnologija i novih proizvoda.

U Varaždinsku županiju upućena su četiri nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 4.1.3. „Korištenje obnovljivih izvora energije“ i 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ ukupne vrijednosti odobrene potpore 2,4 milijuna kuna. Riječ je o ulaganjima u izgradnju solarnih elektrana koje će doprinijeti financijskim uštedama u poslovanju i stvoriti pretpostavke za daljnja ulaganja i razvoj gospodarstava te projektu poučne staze Klenovnik koja će promicati korištenje zdravstvenih, rekreacijskih i turističkih funkcija šume te unaprijediti krajobraz područja Opće bolnice Varaždin.

Također, ministrica poljoprivrede je u Varaždinu posjetila tvornicu Kalnik gdje je tvrtki Podravka d.d. uručila ugovor u okviru operacije 4.2.1 „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ u vrijednosti odobrene potpore 19,3 milijuna kuna, a tom je prilikom naglasila kako je „riječ o projektu ukupne vrijednosti ulaganja 38 milijuna kuna, čiji je krajnji učinak modernizacija proizvodnje, razvoj novih tehnologija i novih proizvoda  tvrtke Podravka d.d. koja je jedna od perjanica hrvatske prehrambeno-prerađivačke  industrije te primjer učinkovitog korištenja EU sredstava“ te dodala: „Četiri ugovora koja su danas upućena u županiju odnose se na preradu i obnovljive izvore energije, koje vidim kao strateške smjerove koji će rezultirati dodatnim rastom hrvatske poljoprivrede, a zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata povećali smo raspoloživa sredstva za preradu za dodatnih 162 milijuna kuna te za korištenje obnovljivih izvora energije za 85 milijuna kuna. U tom kontekstu jednako nam je bitan razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstva koja zauzimaju važno mjesto u Strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. te u programiranju nove financijske perspektive.“

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Varaždinskoj županiji isplaćeno više od 399 milijuna kuna od 553 milijuna kuna odobrene potpore. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 59 projekata vrijednosti veće od 144 milijuna kuna, što uključuje 13 ulaganja u dječje vrtiće, 10 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i 13 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Pisane vijesti