Do kraja 2018. razminirat ćemo svo poljoprivredno zemljište

Ministar Tomislav Tolušić sudjelovao je na svečanosti završetka projekta „Pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj  županiji“ financiranog kroz Mjeru 5 tip operacije 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ Programa ruralnog razvoja danas, 22. studenoga 2016. godine. Tom prigodom je obišao razminirane poljoprivredne površine.

Projektom su razminirane prostorne cjeline: Grad Sisak, Grad Glina, Grad Petrinja, Općina Topusko, Općina Dvor, Općina Gvozd i Općina Sunja. Ukupna pretražena i razminirana površina poljoprivrednog zemljišta iznosila je 13.425.522   m2, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 91 milijun kuna (Intenzitet potpore: do 100% ukupno prihvatljivih troškova). Cilj projekta je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima u svrhu dovođenja poljoprivrednog zemljišta u osnovnu funkciju poljoprivrede.

Samo razminiranje doprinijeti će sprečavanju  rizika na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i povratak stanovništva u ruralna područja.

U hotelu Panonia u Sisku upriličeno je predstavljanje projekta razminiranja poljoprivrednih površina i mjera Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. na kojem se ministar Tomislav Tolušić skupu obratio prigodnim govorom.

„Minirana i minski sumnjiva područja na ratom pogođenim područjima Hrvatske predstavljaju posebnu štetu poljoprivrednom potencijalu. Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Mjeri 5 imamo dovoljno sredstava i ovaj ćemo posao dovršiti do kraja 2018.godine. Posebno bih htio zahvaliti pirotehničarima koji svakodnevno riskiraju svoj život za sigurnost i dobrobit svih nas. Podsjetio bih da je u razdoblju od 1996. do danas u minskim incidentima ukupno stradalo 114 osoba od čega 38 smrtno. Mine su, nažalost, još uvijek naša stvarnost i podsjetnik da je čovjek čovjeku najveći neprijatelj. Ponašajmo se odgovorno, čuvajmo jedni druge i vratimo poljoprivredno zemljište u njegovu primarnu funkciju – proizvodnju hrane. Sisačko-moslavačka županija zadnjih je godinu dana apsolutni rekorder u povlačenju sredstava iz fondova EU i na tome im ovom prilikom čestitam.“

izjavio je ministar Tolušić.



Stranica