Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Slika /slike/Priopcenja/oznake_1542024.jpg
U nedjelju 14. travnja 2024. godine obilježili smo Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. To je bila prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

„Ponosni smo na 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla, od čega je 35 proizvoda zaštićeno u mandatu premijera Andreja Plenkovića. Time smo prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini na visokom sedmom mjestu među državama članicama.
Ti proizvodi doprinose i povezanosti i jačanju turizma i gastronomske ponude, posebice u svjetlu razvoja i osiguravanja prehrambene sigurnosti koja se bazira na lokalnim i održivim proizvodima. Za europski sustav kvalitete predviđena je mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.
Upravo poticanje na pokretanje postupka zaštite naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete kao i na uključivanje novih proizvođača u sustav certifikacije takvih proizvoda i certificiranje veće količine samih proizvoda, aktivnost je koja je usmjerena na zaštitu interesa naše proizvodnje. Čestitam na trudu i uspjehu našim proizvođačima, nastavit ćemo unaprjeđivati i razvijati proizvodnju i promociju naših prepoznatljivih kvalitetnih hrvatskih proizvoda jer oni su naši ambasadori u gastro svijetu“
, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Republika Hrvatska ima 48 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i vode se u registru za poljoprivredne i prehrambene proizvode te je na visokom sedmom mjestu na razini Europske unije. Proizvodi čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica, Komiški rogač, Novigradska dagnja, Varaždinsko bučino ulje, Meso turopoljske svinje, Meso crne slavonske svinje, Ludbreški hren kao i Samoborski bermet, aromatizirano piće na bazi vina.
 
U obilježavanje se uključila i Hrvatska pošta, koja ove godine po četvrti puta izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ sa motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda. Tako se ove godine mogu kupiti poštanske marke s motivima Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Poljičkog soparnika / Poljičkog zeljanika / Poljičkog uljenjaka. Seriju „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ Hrvatska pošta izdaje na inicijativu Ministarstva poljoprivrede koje je i na ovaj način željelo pridonijeti promociji zaštićenih proizvoda.
 
U svjetlu promocije i podizanju svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima, Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je 7. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda od 15. do 17. ožujka 2024. godine u Svetom Petru u Šumi, u sklopu 10. Međunarodnog sajma „S klobasicom u EU“.
 
Ukoliko želite saznati više o hrvatskim zaštićenim proizvodima posjetite mrežnu stranicu Ministarstva poljoprivrede https://poljoprivreda.gov.hr/istaknute-teme/hrana-111/oznake-kvalitete/zoi-zozp-zts-poljoprivrednih-i-prehrambenih-proizvoda/228.
 
Posjetite i portal GIview koji je izradila Europska komisija kao moderni portal o zemljopisnim oznakama koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka zaštićenima u EU uključujući zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU. Informacije o određenom proizvodu prikazane su u obliku GI kartice koja sadrži podatke o kontaktima skupina proizvođača zemljopisnih oznaka i kontrolnih tijela, područja proizvodnje koji je prikazan na karti, fotografije proizvoda, opisa proizvoda, zemljopisnog područja te izjave o održivosti.

Pisane vijesti