Agro Puškarić „Zlata vrijedan“ OPG za 2018. godinu

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1535794886639291f107a9a96ec0c8.jpg

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radio televizijom, petu je godinu za redom, provodilo projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika. Ovogodišnje nagrade zlata vrijednim poljoprivrednicima uručene su sinoć u petak, 31. kolovoza 2018. na završnoj svečanosti u OPG-u Kezele, Vinogradska 6, Šumećani. 

Agro Puškarić u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnice suvremenom mehanizacijom obrađuje 350 hektara zemlje na kojoj uzgajaju industrijski krumpir, češnjak, crveni i žuti luk, pšenicu, kukuruz, soju i cikoriju koju jedinu u Hrvatskoj i proizvode. Nagradu od 30 tisuća kuna za osvojeno prvo mjesto na izboru kojeg su organizirali Večernji list i Ministarstvu poljoprivrede Puškariću je uručila izaslanica premijera, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.

Po izboru stručnog žirija, kojim je predsjedao zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, drugo je mjesto u ovom natjecanju osvojio OPG Andrije Drempetića iz Donje Stubice, ekološki proizvođač jagoda i raznih vrsta povrća koje prerađuje u zimnicu. Nagradu od 20 tisuća kuna preuzela je vlasnikova majka Marija od izvršnog direktora PBZ-a Robert Stepančić. Treće je mjesto pripalo poljoprivrednom obrtu Mirka Boškovića iz Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji na 42 hektara uzgaja šparoge, grašak, šećerac, cvjetaču, papriku, lubenicu i soju. Boškoviću je ček na iznos od 10 tisuća kuna predala članica uprave Podravke Ljiljana Šapina.

Za najbolju mladu nadu u poljoprivredi proglašen je Jože Želježnjak iz Veselića, sela u općini Ribnik nedaleko od granice sa Slovenijom. Želježnjak na 20 hektara uzgaja industrijsku konoplju, suncokret, lan, tikve uljarice, proso, pir, pšenicu, kukuruz, zob i ječam. Jože je nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna primio iz ruku Tanje Hrvojević, asortiman menadžerice DM-a. Čitatelji Večernjeg lista najboljim su pak proglasili OPG Anite Pintar iz Čabra koja mlijeko svojih deset kravica prerađuje u jogurt te svježi sir, tvrdi sir činkel, čabarski škripavac i sir s dodatkom medvjeđega luka. Obitelj uzgaja i stare sorte voće koje prerađuju. Aniti je nagradu – godišnju pretplatu na Večernji list – uručio glavni urednik Večernjaka, Dražen Klarić.

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN tu godinu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima. 

Svoje kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Hrvatske udruge poljoprivrednika i pobjednika prošlogodišnjeg izbora. Svaki od finalista predstavljen je u emisiji Dobro jutro Hrvatska kao i u tiskanim izdanjima Večernjeg lista i na web stranici https://www.agrobiz.hr/opg-tjedna, a čitatelji su mogli glasovati za svoje favorite. 

Finalisti nagrade „Zlata vrijedan“ 2018. godine bili su:

OPG Vlaho Komparak, Korčula

Poljoprivredni obrt Škobić, Aljmaš 

OPG Vlado Perišin, Kaštel Kambelovac 

OPG Dario Pocedulić, Gornji Kučan 

OPG Miodrag Deša, Zadar   

OPG Jure Murgić, Konjsko Brdo 

OPG Marko Duvančić, Razvođe   

OPG Josip Slama, Vidrenjak 

Poljoprivredni obrt Mirko Bošković, Cerna 

OPG Marina Dobošić, Žabnica 

OPG Hinko Mikanović, Podvrško 

OPG Andrija Drempetić,  Donja Stubica 

OPG Anita Nekić, Mokreš 

OPG Dražen Frljak, Glavničica 

OPG Zdenka Medenjak, Sveti Urban 

OPG Stjepan Kirin, Čemernica 

OPG Anita Pintar, Čabar 

OPG Franc Arman, Nardući   

OPG Ivan Imbrišić, Kozarevac   

Mlade nade: 

OPG Nikolina Varga, Bratina

OPG Marijan Burić, Ramanovci

OPG Jože Želježnjak, Veselić



Stranica