7,5 milijuna eura svinjogojcima uslijed pojave afričke svinjske kuge

Slika /slike/Priopcenja/1524906879animal-animal-photography-macro-110820.jpg
Vlada je na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak 7. kolovoza 2023. donijela Odluku o donošenju Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, pri čemu je osigurana potpora u ukupnom iznosu 7,5 milijuna eura.
 
Provedbom Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge izravno će se sanirati gubici nastali uslijed uginuća, usmrćivanja i uklanjanja svinja s objekata na kojima su provedene mjere kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, a što će predstavljati značajnu pomoć uzgajivačima svinja u području ograničenja, uvažavajući i činjenicu da je isto područje iznimno snažno pogođeno vremenskim nepogodama, pri čemu su uz objekte stanovanja stradali i proizvodni objekti za uzgoj svinja, držanje stočne hrane te poljoprivredni usjevi namijenjeni između ostalog organizaciji hranidbe uzgajanih svinja.

Ministarstvo poljoprivrede donosi rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, uzimajući u obzir teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, određuju se nove zone ograničenja i zaražena područja te ažuriraju postojeća.
 

Pisane vijesti