56 novih ugovora za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji

  • Slika /dokumenti/Priopcenja/1glina13112023.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i državnih tajnika Tugomira Majdaka, Zdravka Tušeka i Domagoja Orlića, posebnog savjetnika Ive Grgića te ravnatelja nadležnih uprava, zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića te gradonačelnika Grada Gline Ivana Jankovića u ponedjeljak 13. studenog 2023. godine u Glini uručila nove ugovore o dodjeli sredstava za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.  Dio ugovora uručen je i u Sunji u nazočnosti načelnika Općine Sunja Grge Dragičevića.

„Pomažemo malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj i povećanje prihoda, sve s ciljem ostvarivanja ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske. Ove godine objavili smo Natječaj za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina vrijedan 4,9 milijuna eura, a na području Sisačko - moslavačke županije dodijelili smo sredstva za 56 korisnika u ukupnoj vrijednosti potpore većoj od 550 tisuća eura. Provođenje ovakvih mjera doprinosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socioekonomskom osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a do sada smo proveli šest ovakvih Natječaja  i ukupno ćemo financirati 2 236 malih poljoprivrednih gospodarstava u ukupnoj vrijednosti 19,49 milijuna eura“
istaknula je ministrica Vučković dodavši kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji bilježe pozitivni učinci brojnih mjera Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede u području obnove i razvoja poljoprivrednog potencijala nakon razornih potresa; putem četiri posebna natječaja kreirana u tu svrhu iz Programa ruralnog razvoja do danas je odobreno 8,2 milijuna eura potpore, površine pod poljoprivrednom proizvodnjom veće su za 2 215 hektara, a na području djeluje 107 poljoprivrednih gospodarstava više u odnosu na 2020. godinu.  

Službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede aktivno su pomagali poljoprivrednicima i koordinirali podnošenje zahtjeva i dokumentacije ishođenja avansnih garancija prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Za isplatu predujma potpore podneseno je 112 zahtjeva, a gotovo svi su odobreni. Anketiranjem 150 korisnika utvrđeno je da se 97,3 % korisnika slaže ili u potpunosti slaže da su im sredstva iz operacije 5.2.1. pomogla u očuvanju poljoprivredne proizvodnje na gospodarstvu, dok 34,7 % korisnika planira povećati svoju proizvodnju. 

Podsjetimo, već u prvim danima nakon razornih potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije Ministarstvo poljoprivrede hitno je mobiliziralo više od 50 službenika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, kontaktirali su ukupno 4 575 poljoprivrednih gospodarstva, a obilaskom terena ostvaren je neposredan kontakt s 2 124 poljoprivredna gospodarstva te je kreirana aplikacija za preliminarni unos šteta na poljoprivrednim gospodarstvima. Ministarstvo poljoprivrede pružilo je pomoć u zbrinjavanju uginulih životinja i osiguravanju smještaja za životinje te posredovalo pri otkupu domaćih proizvoda poljoprivrednika u potrebi. Uspostavljen je i sustav za doniranje hrane za životinje u Glini i Petrinji, a Odlukom Vlade RH osigurano je 621,5 tona hrane za životinje.

Pisane vijesti