5. obljetnica obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Slika /slike/Priopcenja/2020_04_14.jpg
U spomen na 14. travnja 2015. godine kada je prvi hrvatski prehrambeni proizvod odnosno naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Hrvatski sabor je donio Odluku kojom se 14. travnja obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. To je snažna poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.
 
U svjetlu promocije i podizanju svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima te obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, uključila se i Hrvatska pošta, koja ove godine 14. travnja po drugi puta izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ sa motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda.

Tako se ove godine mogu kupiti poštanske marke s motivima Baranjskog kulena, Ličkog krumpira i Ogulinskog kiselog kupusa. Seriju „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ Hrvatska pošta izdaje na inicijativu Ministarstva poljoprivrede koje je i na ovaj način željelo pridonijeti promociji zaštićenih proizvoda.

 
„Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer danas imamo 25 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije u koje, između ostalih ubrajamo i četiri vrste pršuta, pet ekstra djevičanskih maslinovih ulja, dva kulena, dvije vrste janjetine. Također, značajan broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva odnosno registracije oznake u tijeku, ukazuje kako su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju te važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete. Koristim ovu prigodu čestitati na trudu i uspjehu našim proizvođačima uz poruku da u ovom specifičnom razdoblju kada smo pogođeni pandemijom COVID-19 trebamo prepoznati priliku i još se više okrenuti proizvodnji naših prepoznatljivih kvalitetnih hrvatskih proizvoda.” izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Ostvarena registracija na razini Europske unije izniman je uspjeh hrvatskih proizvođača tradicionalnih proizvoda, a rezultat je zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i nadležnog Ministarstva poljoprivrede, koje ih podupire od trenutka donošenja odluke o samom pokretanju postupka zaštite naziva pa sve do registracije naziva na razini Europske unije. No, krajnji cilj zasigurno nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već je to dodana vrijednost te prednost koju proizvođači mogu i moraju iskoristiti u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda. I upravo činjenica da se radi o provjerenoj kvaliteti, odnosno proizvodima koji su pod sustavnim nadzorom u proizvodnji i pripremi, govori nam o ozbiljnosti naših proizvođača i njihovom nastojanju da kvalitetom konkuriraju, ne samo na lokalnom tržištu već i na zahtjevnom tržištu cijele Europske unije. Na kraju, prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se on proizvodi, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja.
 
Prenošenjem znanja o značenju zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, kao i informiranju o proizvodima čiji nazivi su zaštićeni i registrirani kao jedna od spomenutih oznaka, pomažemo proizvođačima u promociji njihovih proizvoda, a potrošače učimo kako prepoznati autentičan tradicionalni proizvod. Samo tako podignut će se svijest o značaju zaštićenih proizvoda, njihovoj kvaliteti i autentičnosti, a koju jamči znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se mora nalaziti na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda.
 
Popis hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran na razini Europske unije:
 
a) Zaštićenom oznakom izvornosti:
  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
  2. Neretvanska mandarina
  3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje
  4. Istarski pršut / Istrski pršut
  5. Krčko maslinovo ulje
  6. Korčulansko maslinovo ulje
  7. Paška janjetina
  8. Šoltansko maslinovo ulje
  9. Varaždinsko zelje
  10. Slavonski med
  11. Istra
  12. Paška sol
  13. Paški sir
b) Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla:
  1. Krčki pršut
  2. Baranjski kulen
  3. Lički krumpir
  4. Drniški pršut
  5. Dalmatinski pršut
  6. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak
  7. Zagorski puran
  8. Slavonski kulen / Slavonski kulin
  9. Međimursko meso 'z tiblice
  10. Lička janjetina
  11. Zagorski mlinci
  12. Bjelovarski kvargl


Pisane vijesti