177 milijuna kuna za infrastrukturne projekte u ruralnim područjima

  • Slika /slike/Priopcenja/01-283 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković prisustvovala je danas, 2. listopada 2019. godine potpisivanju 39 novih ugovora o financiranju koji su rezultat provedenih natječaja iz Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 177 milijuna kuna, koje je s predstavnicima gradova, općina i vodno-komunalnih poduzeća potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Iz natječaja za Tip operacije 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ koji je namijenjen ulaganjima u poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu kroz ulaganje u javne sustave za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda danas je potpisano 13 ugovora vrijednih 45,8 milijuna kuna. Projekti se provode u naseljima do 2.000 stanovnika, a potpora iznosi 100% investicije, odnosno između 30.000 i 1.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.  Zajedno s današnjim ugovorima ukupno će se provesti 115 projekata vrijednosti 446,8 milijuna kuna.
 
Korisnici natječaja tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ su jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, udruge/organizacije civilnog društva i lokalne vjerske zajednice koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima, LAG-ovi, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave osim javnih vatrogasnih postrojbi, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, te škola. Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
 
Provedena su dva natječaja, a trenutno je u tijeku ugovaranje projekata sa 2. natječaja. Do sada je iz tog natječaja ukupno ugovoreno 209 projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna i to 143 vrtića u vrijednosti 763,6 milijuna kuna (ukupno ih je ugovoreno 200 iz ove mjere), 6 zajedničkih vatrogasnih domova u vrijednosti 46,2 milijuna kuna te 60 projekata za lokalnu infrastrukturu u vrijednosti 289 milijuna kuna. Danas je potpisano 26 ugovora vrijednih 131 milijun kuna.
 
„Ulaganje u infrastrukturu i podizanje životnog standarda u ruralnim područjima gotovo je jednako važno kao i ulaganje u povećanje poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta jer podjednako doprinose kvaliteti života, stvaranju novih vrijednosti i poticanju zapošljavanja i naseljavanja naših ruralnih područja.“

– izjavila je ministrica Vučković u Zagrebu.
 
 

Pisane vijesti