Započeli 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva 15. i 16. listopada u Zagrebu - pratite nas uživo

  • Slika /slike/Priopcenja/2021107Konferencija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu, u petak 15. listopada, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede započeli su 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva. Na prvom danu konferencije brojni prezenteri predstavili su sudionicima najnovije aktualnosti iz poljoprivredne politike i šumarstva, predstavljena je nova online platforma eSavjetnik te analiza potencijala pašnjačkih površina i razvojni plan ekološke poljoprivrede za razdoblje 2023-2030. Konferencija je okupila više od 200 sudionika iz javnog i realnog sektora koji predstavljaju važne čimbenike u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu Hrvatske. 

 

Konferencija je započela uvodnom prezentacijom o aplikaciji eSavjetnik koju je predstavio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. Aplikacija poljoprivrednicima nudi čitav niz pogodnosti poput informacija o hidrometerološkim uvjetima, zaštiti bilja, kako pronaći najbližeg savjetnika, mogućnost prijave na edukacije te predbilježbe na različite informacije od interesa. 
 
Nakon predstavljanja nove online platforme državni tajnik Tugomir Majdak predstavio je provedene i planirane promjene zakonodavnog okvira i čitav niz zakonskih aktova na kojima je Ministarstvo poljoprivrede radilo proteklo vrijeme. Trenutno su u procesu donošenja tri vrlo važna zakona za poljoprivrednike: Zakon o održivoj uporabi pesticida, Zakon o biljnom zdravstvu, Zakon o poljoprivrednom zemljištu. 
 
Nakon zakonodavstva uslijedile su teme iz šumarskog i drvnog sektora s naglaskom na strateški značaj drvne industrije, nove šumarske strategije i EU fondove u šumarstvu. Prezenteri su istaknuli kako je šumarstvo od izuzetne važnosti za održivi gospodarski razvoj i uspostavu ekosustava, dok je na području drvne industrije došlo do jačanja izvoza koje se trenutno odvija u 108 zemalja. 
 
Zadnji set prezentacija prvoga dana odnosio se na važne analize i razvojne planove ususret novom programskom razdoblju do 2027., uključujući analizu potencijala pašnjačkih površina i poljoprivredne proizvodnje na istima, s ciljem izrade mjera za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka temeljenih na zaključcima analize, a pri kojoj je zaključeno da su mnogostruki potencijali za razvoj pašnjačkog stočarstva. Prvi dan ove konferencije zaokružen je predstavljanjem Nacionalnog akcijskog plana razvoja u području ekološke poljoprivrede 2023. -2030., kojim će se definirati vizija razvoja i adekvatni ciljevi i mjere za dionike u sektoru ekološke poljoprivrede.
 
Teme drugog dana konferencije bit će nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi, a koje će predstaviti ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao i panel rasprava s naglaskom na perspektivu poljoprivrede u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici obilježenoj klimatskih promjena te set tema iz ribarstva s naglaskom na upravljanju resursima u Jadranu i korištenju EU fondova. Također, svečano će se dodijeliti ugovori o potporama iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje 2014.-2020.

Konferencija se može pratiti uživo sutra od 10:00 sati na Facebooku i Youtubeu Ministarstva poljoprivrede.
 

Pisane vijesti