Savjetovanje s javnošću za Prijedlog dopune pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plovaricom - srdelarom u 2017.

U skladu sa GFCM preporukom 40/2016/3 Republika Hrvatska provodi mjere upravljanja ribolovom male plave ribe na Jadranu. Jedna od mjera koju  je RH obvezna provoditi je provođenje prostorno vremenske zabrane ribolova male plave ribe koja uključuje potpunu zabranu ribolova između listopada i travnja (radi zaštite srdele) te zabranu ribolova između travnja i listopada (radi zaštite inćuna), u kontinuiranom trajanju od 15 do 30 dana. Također je dužna provoditi dodatnu zabranu ribolova u trajanju od najmanje 6 mjeseci za plovila duljine preko 12 metara. Takva zabrana treba se odnositi na najmanje 30% teritorijalnog i unutarnjeg mora.

Kako bi ispoštovali GFCM Preporuku u 2017. godini, ovaj prijedlog dopune pravilnika sadržava zabranu ribolova za plovila duljine 12m preko svega i koja bi se odnosila na unutarnje i teritorijalno more, a trajala bi 6 mjeseci.

Savjetovanje je otvoreno do: 11.6.2017.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=5536