Soja (Glycine max (L.) Merr.) s obzirom na površine koje zauzima danas u svijetu (oko 110 mil. ha), na globalnoj razini vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura čije se zrno koristi za prehranu ljudi kao i za ishranu stoke te u razne industrijske svrhe. Značaj soje proiz.lazi iz kakvoće njezina zrna koje sadrži 35-50% bjelančevina, 18-24% ulja, te razne zdravstveno korisne tvari (esencijalne aminokiseline, nezasićene masne kiseline, isoflavone, minerale, vitamine) važne u proizvodnji funkcionalne hrane Cilj Programa je omogućiti označavanje sjemenske soje oznakom „slobodna od genetski modificiranih organizama“. Na taj način primarni poljoprivredni proizvođači na jednostavniji način mogu odabrati upravo sjeme soje koje će im osigurati proizvodnju kultura slobodnih od genetski modificiranih organizama. Provedbom četverogodišnjeg Programa osigurati će se dostatnost sigurne i kvalitetne sirovine za domaću stočarsku i peradarsku proizvodnju, razvoj sjemenarstva soje u Republici Hrvatskoj, poticanje izvoza sjemena soje odnosno plasman sjemena soje u brojne države EU, osnaživanje domaćih selekcijskih programa soje kao i izvoz merkantilnih roba po stabilnim i u pravilu višim cijenama. Također, Republika Hrvatska kao potpisnik deklaracije „Alpe Adria Dunav soja“ ima cilj da prati aktualni europski trend povećanje proizvodnje i potražnje za sojom bez GMO-a. U sljedećem koraku, proizvođači i dorađivači soje imaju temelj, uz dodatne analize, za označavanje soje kao slobodne od GMO-a.
Savjetovanje je otvoreno do: 2.7.2017.
Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici: