Europska komisija objavila reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike

Danas, 01. lipnja 2018. Europska komisija je objavila dugo očekivani paket propisa za zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Reformski paket ZPP-a sastoji se od tri propisa: nove uredbe o nacionalnim strateškim planovima u poljoprivredi, nove horizontalne uredbe o financiranju iz EU fondova u poljoprivredi te uredbe kojom se modificiraju određene odredbe iz nekolicine propisa o uređenju tržišta i postupcima zaštite proizvoda oznakama kvalitete. 

Najveća novost koju donosi reformski paket je prijedlog planiranja svih mjera poljoprivredne politike koje se financiraju iz proračuna EU (izravna plaćanja, ruralni razvoj, programi potpore u pojedinim poljoprivrednim sektorima) u okviru jednog strateškog dokumenta kojeg donosi država članica, a odobrava Europska komisija. Države članice imat će veću slobodu nego do sada u definiranju uvjeta za financiranje korisnika u skladu s potrebama svojih poljoprivrednih sektora. Istovremeno, sve mjere koje će propisati države članice morat će dati doprinos u ostvarenju zajedničkih ciljeva Europske unije, posebno onih koji se odnose na zaštitu okoliša i mjere vezane uz klimatske promjene. 

Ministarstvo poljoprivrede pozdravlja objavu reformskog paketa te podržava njegovu osnovnu ideju pojednostavljenja ZPP-a i veće uloge država članica u razradi i provedbi poljoprivredne politike. Jedan od prioriteta novog modela potpore je generacijska obnova u poljoprivredi, što je i za Hrvatsku vrlo važno pitanje te podržavamo namjeru da se iz europskih fondova za financiranje poljoprivrede osigura veći iznos za privlačenje mladih u ovaj sektor. 

Prijedlog reformskog paketa sada će biti upućen državama članicama, koje će ga razmotriti u okviru Vijeća EU. S obzirom na veliki broj pitanja obuhvaćenih paketom te različite uvjete u poljoprivrednoj proizvodnji država članica, mogu se očekivati dugotrajne rasprave prije postizanja dogovora o konačnom obliku zakonodavnih prijedloga koji će se primjenjivati nakon 2020. godine. Jedno od osjetljivih pitanja svakako je visina EU proračuna koji će biti na raspolaganju za poljoprivredu, s obzirom na prijedlog Europske komisije da se on smanji radi potreba financiranja drugih prioriteta. Za veći broj država članica Europska komisija predložila je manje nacionalne alokacije nego u sadašnjem proračunskom razdoblju, pa tako i za Hrvatsku, te će u predstojećim pregovorima o budućnosti ZPP-a za Hrvatsku jedan od prioriteta biti zaštita interesa naših poljoprivrednika zadržavanjem razine proračuna za poljoprivredu. 



Stranica